Faszerowana papryka
Faszerowana papryka to jakże proste, a zarazem inne danie
ma wielu zwolenników.
Składniki :
7 szt. czerwonej papryki
2 torebki kaszy gryczanej
500g pieczarek
1 duża cebula
500g mięsa mielonego
sól
pieprz
olej
ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (opcjonalnie jeśli lubimy)
Przygotowanie :
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Papryki myjemy, odcinamy kapturek (górna część z łodyżką),
usuwamy gniazda nasienne.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w pióra.
Przesmażamy na oleju pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Po obsmażeniu odsączamy na sitku.
Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju.
Następnie dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku.
Wszystko razem przesmażamy.
Dodajemy pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy gdy jest taka potrzeba.
Gotowym farszem nadziewamy papryki.
Ich wierzch posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym.
Nakładamy kapturek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 20-25 minut.
Uwielbiam połączenie papryki i mięsa