Faworki na piwie
Gdy zbliża się Tłusty czwartek często zastanawiam się co słodkiego przygotować.
W tym roku również ten dylemat mnie dopadł.
Przygotowałam faworki na piwie inne od tych tradycyjnych.
Smaczne kruche, ale niestety szybko znikające.
Składniki :
1 kg mąki + mąka do podsypania
300ml piwa
6 żółtek
1/3 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki masła
olej do smażenia (użyłam firmy Rapso) bądź inny tłuszcz
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy żółtka, masło i piwo.
Szybko zagniatamy ciasto które początkowo może się nie chcieć połączyć.
Ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Dzielimy na 2-3 części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką.
Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski.
Przekrawamy każdy pasek na długość jaką preferujemy oraz w zależności od tego w jakim naczyniu
faworki będą smażone. Ważna jest tu średnica garnka/patelni oraz nasza wygoda.
W środku każdego Paska robimy nacięcie/niewielki otwór przez który przekładamy jeden koniec faworka.
Smażymy na złoty kolor z obu stron w dobrze rozgrzanym oleju.
Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe faworki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Dodaj komentarz