Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Faworki na piwie

  • Faworki na piwie

    Gdy zbliża się Tłusty czwartek często zastanawiam się co słodkiego przygotować.
    W tym roku również ten dylemat mnie dopadł.
    Przygotowałam faworki na piwie inne od tych tradycyjnych.
    Smaczne kruche, ale niestety szybko znikające.

    Składniki :

    1 kg mąki + mąka do podsypania
    300ml piwa
    6 żółtek
    1/3 łyżeczki soli
    1 i 1/2 łyżki masła
    olej do smażenia (użyłam firmy Rapso) bądź inny tłuszcz
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy z solą.
    Dodajemy żółtka, masło i piwo.
    Szybko zagniatamy ciasto które początkowo może się nie chcieć połączyć.
    Ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny.
    Po tym czasie ciasto wyciągamy.
    Dzielimy na 2-3 części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką.
    Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski.
    Przekrawamy każdy pasek na długość jaką preferujemy oraz w zależności od tego w jakim naczyniu
    faworki będą smażone. Ważna jest tu średnica garnka/patelni oraz nasza wygoda.
    W środku każdego Paska robimy nacięcie/niewielki otwór przez który przekładamy jeden koniec faworka.
    Smażymy na złoty kolor z obu stron w dobrze rozgrzanym oleju.
    Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe faworki oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Karnawał z rybą – konkurs

    Za oknem pogoda dopisuje wręcz wiosenna, a tak naprawdę dopiero kończy się karnawał. Wielu z Was zapewne w weekend szykuje...

    Zamknij