Menu
  • Dziś jest : 28 grudnia 2021 Imieniny : Teofili, Godzisława, Antoniego
  • Menu

    Faworki z wiśniami

  • Faworki z wiśniami

    Faworki z wiśniami zaskoczą nie jedną osobę.
    Ich zrobienie wymaga trochę czasu, ale efekt jaki dają jest tego wart.

    Składniki:

    6 szkl. mąki + do podsypania (użyłam Młynu Kopytowa)
    400g śmietany 18%
    8 żółtek
    1/4 szkl. wódki
    1/3 łyżeczki soli
    1 op. wiśni mrożonych (użyłam firmy Iglotex)
    cukier puder do posypania
    2 kostki smalcu

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Dodajemy sół, żółtka i śmietanę.
    Zagniatamy gładkie ciasto w między czasie dodając alkohol.
    Następnie ubijamy je przez około 30 minut wałkiem
    i schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
    Schłodzone ciasto dzielimy na 3-4 części.
    Każdą część rozwałkowujemy na cieniutko podsypując mąką, by nic nam nie przylegało.
    Po rozwałkowaniu placek kroimy w paski o szerokości około 2,5 cm.
    Na każdym pasku robimy małe nacięcie przy jednym z końców.
    Następnie kładziemy małą wisienkę (lub jej połówkę) niedaleko nacięcia
    (u mnie było to około środka paska).
    Przekładamy końcem który nakryje wisienkę.
    Delikatnie dociskamy boki, by owoc nam nie wypłynął podczas smażenia.
    Smażymy w głębokim naczyniu na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
    Ja do smażenia użyłam smalec, ale może to być olej.
    Usmażone faworki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik
    który wchłonie nadmiar tłuszczu.
    Po przestudzeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

    Rady :

    Do przygotowania używamy wiśni nie rozmrożonych, by ciasto nam się dobrze zlepiło do smażenia.
    Dobrze jest przygotować sobie wszystkie faworki do smażenia gdyż smażą się błyskawicznie.

  • 7 odpowiedzi na “Faworki z wiśniami”

    1. Elwira pisze:

      Ale fajny pomysł. A na faworki się bezczelnie wpraszam.

    2. Faworki z wiśniami jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe 🙂

    3. karolinas pisze:

      ciekawy przepis jeszcze takich nie jadłam

    4. wadera61 pisze:

      Fajny pomysł 🙂

    5. lidus0605 pisze:

      ciekawy przepis 🙂 muszę spróbować 🙂

    6. Marzena pisze:

      Świetny pomysł, muszą być pyszne. Zapisuje sobie przepis 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Oponki serowe odtłuszczone

    Oponki serowe odtłuszczone to moja mniej kaloryczna propozycja na ten smakołyk który gości w niejednym domu nie tylko przy okazji...

    Zamknij