Faworki z wiśniami
Faworki z wiśniami zaskoczą nie jedną osobę.
Ich zrobienie wymaga trochę czasu, ale efekt jaki dają jest tego wart.
Składniki:
6 szkl. mąki + do podsypania (użyłam Młynu Kopytowa)
400g śmietany 18%
8 żółtek
1/4 szkl. wódki
1/3 łyżeczki soli
1 op. wiśni mrożonych (użyłam firmy Iglotex)
cukier puder do posypania
2 kostki smalcu
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy sół, żółtka i śmietanę.
Zagniatamy gładkie ciasto w między czasie dodając alkohol.
Następnie ubijamy je przez około 30 minut wałkiem
i schładzamy w lodówce 2-3 godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3-4 części.
Każdą część rozwałkowujemy na cieniutko podsypując mąką, by nic nam nie przylegało.
Po rozwałkowaniu placek kroimy w paski o szerokości około 2,5 cm.
Na każdym pasku robimy małe nacięcie przy jednym z końców.
Następnie kładziemy małą wisienkę (lub jej połówkę) niedaleko nacięcia
(u mnie było to około środka paska).
Przekładamy końcem który nakryje wisienkę.
Delikatnie dociskamy boki, by owoc nam nie wypłynął podczas smażenia.
Smażymy w głębokim naczyniu na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Ja do smażenia użyłam smalec, ale może to być olej.
Usmażone faworki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik
który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Po przestudzeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Rady :
Do przygotowania używamy wiśni nie rozmrożonych, by ciasto nam się dobrze zlepiło do smażenia.
Dobrze jest przygotować sobie wszystkie faworki do smażenia gdyż smażą się błyskawicznie.
Ale fajny pomysł. A na faworki się bezczelnie wpraszam.
Nie musisz się wpraszać zapraszam 😉
Faworki z wiśniami jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe 🙂
ciekawy przepis jeszcze takich nie jadłam
Fajny pomysł 🙂
ciekawy przepis 🙂 muszę spróbować 🙂
Świetny pomysł, muszą być pyszne. Zapisuje sobie przepis 🙂