Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni
Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni będzie nowym akcentem smakowym który skradnie nam serce i na długo zagości w naszym menu. To prosta alternatywa dla popularnego kotleta z ziemniakami i surówką. Nie wymaga dużo pracy gdyż tarte pestki dyni kupimy w wielu sklepach. Smaży się tak jak inne kotlety. Nie musimy obawiać się przypaleń. Smak zaś jest urozmaiceniem, pysznym akcentem.
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
1 szkl. tartych pestek dyni
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Następnie porcjujemy na kotlety.
Rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.
W jednym naczyniu rozbijamy widelcem jajka, a w drugim umieszczamy tarte pestki z dyni.
Kawałki fileta umieszczamy w jajku (z obu stron), a później w tartych pestkach.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na na rumiany kolor.
Podajemy np. z ziemniakami i surówką.
Człowiek to się uczy całe życie nawet by mi do głowy nie przyszło, że zamiast bułki tartej można użyć tarte pestki dyni -super pomysł, bo pestki uwielbiam
Ważne, że chce wiedzę przyswajać 😉 Polecam wypróbować przepis
Lubię takie urozmaicenie w panierce. Z dynii jeszcze nie jadłam:-)
Polecam są pyszne 😉
Potrafiłabyś napisać do czego w smaku podobne są te tarte pestkiz dyni jako panierka? Zainteresowałaś mnie, ale nie wiem, czy to warte zachodu.
Dla mnie to uprażona dynia odczuwalna z mięskiem