Menu
  • Dziś jest : 2 listopada 2024 Imieniny : Bohdany, Tobiasza, Bohdana
  • Menu

    Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni

  • Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni będzie nowym akcentem smakowym który skradnie nam serce i na długo zagości w naszym menu. To prosta alternatywa dla popularnego kotleta z ziemniakami i surówką. Nie wymaga dużo pracy gdyż tarte pestki dyni kupimy w wielu sklepach. Smaży się tak jak inne kotlety. Nie musimy obawiać się przypaleń. Smak zaś jest urozmaiceniem, pysznym akcentem.

    Składniki :

    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 jajka
    1 szkl. tartych pestek dyni
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
    Następnie porcjujemy na kotlety.
    Rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.
    W jednym naczyniu rozbijamy widelcem jajka, a w drugim umieszczamy tarte pestki z dyni.
    Kawałki fileta umieszczamy w jajku (z obu stron), a później w tartych pestkach.
    Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na na rumiany kolor.
    Podajemy np. z ziemniakami i surówką.

  • 6 odpowiedzi na “Filet z kurczaka panierowany w tartych pestkach dyni”

    1. Eliza pisze:

      Człowiek to się uczy całe życie nawet by mi do głowy nie przyszło, że zamiast bułki tartej można użyć tarte pestki dyni -super pomysł, bo pestki uwielbiam

    2. Danka pisze:

      Lubię takie urozmaicenie w panierce. Z dynii jeszcze nie jadłam:-)

    3. Szaman pisze:

      Potrafiłabyś napisać do czego w smaku podobne są te tarte pestkiz dyni jako panierka? Zainteresowałaś mnie, ale nie wiem, czy to warte zachodu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *