Flaki domowe
Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie.
Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych rodzinnych czy świątecznych obiadach
jest jak wyznacznik, że trwa ważna uroczystość.
Składniki :
1 kg flaków wołowych blanszowanych
2 litry wywaru z rosołu (z dodatkiem marchwi)
kawałek selera
sól
pieprz
pieprz cayenne
imbir
majeranek
Przygotowanie :
Flaki obgotowujemy, później je płuczemy w zimnej wodzie.
Czynność powtarzamy trzy razy (zmieniając za każdym razem wodę).
Po obgotowaniu flaki wrzucamy do wywaru z rosołu.
Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy majeranek, imbir i pieprz.
Gotujemy do miękkości z przyprawami.
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Spożywamy na ciepło z pieczywem
Dodaj komentarz