Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Flaki domowe

  • Flaki domowe

    Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie.
    Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych rodzinnych czy świątecznych obiadach
    jest jak  wyznacznik, że trwa ważna uroczystość.

    Składniki :

    1 kg flaków wołowych  blanszowanych
    2 litry wywaru z rosołu (z dodatkiem marchwi)
    kawałek selera
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    imbir
    majeranek

    Przygotowanie :

    Flaki obgotowujemy, później je płuczemy w zimnej wodzie.
    Czynność powtarzamy  trzy razy (zmieniając za każdym razem wodę).
    Po obgotowaniu flaki wrzucamy do wywaru z rosołu.
    Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy majeranek, imbir i pieprz.
    Gotujemy do miękkości z przyprawami.
    Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
    Spożywamy na ciepło z pieczywem

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *