Menu
  • Dziś jest : 21 maja 2020 Imieniny : Kryspina, Wiktora, Jana
  • Menu

    Flaki domowe

  • Flaki domowe

    Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie.
    Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych rodzinnych czy świątecznych obiadach
    jest jak  wyznacznik, że trwa ważna uroczystość.

    Składniki :

    1 kg flaków wołowych  blanszowanych
    2 litry wywaru z rosołu (z dodatkiem marchwi)
    kawałek selera
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    imbir
    majeranek

    Przygotowanie :

    Flaki obgotowujemy, później je płuczemy w zimnej wodzie.
    Czynność powtarzamy  trzy razy (zmieniając za każdym razem wodę).
    Po obgotowaniu flaki wrzucamy do wywaru z rosołu.
    Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy majeranek, imbir i pieprz.
    Gotujemy do miękkości z przyprawami.
    Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
    Spożywamy na ciepło z pieczywem

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Koktajl na przeziębienie

    Okres jesienno-zimowy ciągłe zmiany pogodowe nie wpływają dobrze na nasze samopoczucie, a tym bardziej zdrowie. Chcąc zapobiec infekcji, łapiącemu nas...

    Zamknij