Menu
  • Dziś jest : 12 maja 2025 Imieniny : Pankracego, Dominika, Domiceli
  • Menu

    Flaki oszukane

  • Zima za oknem coraz bardziej daje o sobie znać. Wracamy do domu i marzymy tylko o tym, by się rozgrzać, a nic tak nie rozgrzewa jak ciepły posiłek przygotowany od serca. U nas zupy i wszelkie ich odmiany na stole goszczą codziennie. Dziś serwujemy flaki oszukane sycące, głód przeganiające.
    Cenowo nas nie zabiją, a smakują, że brak słów. Na rozgrzewkę idealne w tak mroźny dzień.

    Składniki :

    1,5 kg żołądków drobiowych
    wywar z rosołu
    1/2 selera
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka ostra

    Wywar – przepis na rosół z kury (Klik) :

    2 udka z kurczaka
    kawałek selera
    biała część pora
    1 pietruszka
    2 marchewki
    2-2 i 1/2 l wody
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    1 płaska łyżeczka miodu
    2 ziarna ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu prawdziwego

    Przygotowanie :

    Wywar:

    Udka myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
    Gotujemy zbierając powstały szum.
    Zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, miód, ziele angielskie,
    listek laurowy, pieprz prawdziwy.
    Gotujemy do miękkości.
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Po ugotowaniu mięso wyciągamy i obieramy z kości.
    Wywar przecedzamy.

    Żołądki czyścimy, myjemy.
    Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i obgotowujemy.
    Następnie odcedzamy.
    Żołądki kroimy i umieszczamy w garnku wraz z mięsem z rosołu.
    Całość zalewamy wywarem.
    Gotujemy do miękkości.
    Na jakieś 30 minut przed końcem gotowania dodajemy obrany, umyty i starty na tarce o grubych oczkach seler.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *