Flaki oszukane
Zima za oknem coraz bardziej daje o sobie znać. Wracamy do domu i marzymy tylko o tym, by się rozgrzać, a nic tak nie rozgrzewa jak ciepły posiłek przygotowany od serca. U nas zupy i wszelkie ich odmiany na stole goszczą codziennie. Dziś serwujemy flaki oszukane sycące, głód przeganiające.
Cenowo nas nie zabiją, a smakują, że brak słów. Na rozgrzewkę idealne w tak mroźny dzień.
Składniki :
1,5 kg żołądków drobiowych
wywar z rosołu
1/2 selera
sól
pieprz
majeranek
papryka ostra
Wywar – przepis na rosół z kury (Klik) :
2 udka z kurczaka
kawałek selera
biała część pora
1 pietruszka
2 marchewki
2-2 i 1/2 l wody
liść laurowy
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka miodu
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu prawdziwego
Przygotowanie :
Wywar:
Udka myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
Gotujemy zbierając powstały szum.
Zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, miód, ziele angielskie,
listek laurowy, pieprz prawdziwy.
Gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po ugotowaniu mięso wyciągamy i obieramy z kości.
Wywar przecedzamy.
Żołądki czyścimy, myjemy.
Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i obgotowujemy.
Następnie odcedzamy.
Żołądki kroimy i umieszczamy w garnku wraz z mięsem z rosołu.
Całość zalewamy wywarem.
Gotujemy do miękkości.
Na jakieś 30 minut przed końcem gotowania dodajemy obrany, umyty i starty na tarce o grubych oczkach seler.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Dodaj komentarz