Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Flammkuchen z warzywami i kiełbasą

  • Flammkuchen z warzywami i kiełbasą

    Flammkuchen z warzywami i kiełbasą to tradycyjne alzackie danie
    którym możecie zaskoczyć rodzinę/przyjaciół gdy przyjdą na kolację.

    Składniki :

    Ciasto :

    1,5 szkl. mąki pszennej + odrobina do podsypania
    25g drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej (użyłam firmy P.H.U Jawo)
    2 łyżki oliwy
    1/2 szkl. ciepłej wody

    Farsz :

    3 średnie marchewki
    2 cebule
    500g pieczarek
    1 papryka
    250g pomidorków cherry
    320g kiełbasy (użyłam suchej krakowskiej firmy Olewnik)
    sól Himalajska (użyłam firmy P.H.U Jawo)

    3-4 ząbki czosnku
    pieprz
    6 łyżek oleju rydzowego (użyłam firmy SemCo)
    250g sera koziego Sir Grill  (użyłam firmy Sery Łomnickie)
    1 szkl. śmietany 18%
    rozmaryn

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy z cukrem.
    Mieszamy i dodajemy ciepłą wodę.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę.
    Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy.
    Zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

    Farsz :

    Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w paski.
    Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na połówki/ćwiartki.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra.
    Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
    Czosnek oczyszczamy i kroimy w plasterki.
    Kiełbasę kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Dodajemy olej i mieszamy.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 45 minut.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy (u mnie była to klasyczna blacha z piekarnika).
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Przekładamy nasze ciasto.
    Śmietanę łączymy z solą i pieprzem (proporcje przypraw zależą od naszego gustu).
    Powstały sos wylewamy na ciasto, a na jego wierzchu wykładamy upieczone warzywa z kiełbasą.
    Kozi ser kroimy w kostkę i posypujemy nasze  danie.
    Na sam koniec całość posypujemy rozmarynem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 25-30 minut.
    Smacznego

  • 6 odpowiedzi na “Flammkuchen z warzywami i kiełbasą”

    1. kasia pisze:

      ale pyszności

    2. Joanna Rozowakuchnia pisze:

      Muszę przyznać , gdybym nie czytała , że wygląda jak pizza z dodatkami . Po wgłębieniu się w treść powiem . …….. wyszło ci całkiem smaczne danie .

    3. natii pisze:

      ale apetycznie wyglada 🙂

    4. Katarzyna Skrypnik pisze:

      wygląda apteycznie

    5. Marzena pisze:

      Bardzo ciekawe danie 🙂 musi być pyszne 🙂

    6. wadera61 pisze:

      Ciekawa propozycja zamiast tradycyjnej pizzy .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zupa krem z cebuli

    Zupa krem z cebuli to typowo jesienny posiłek. Rozgrzeje człowieka po chłodnym dniu, zaspokoi głód. Składniki : 7 średnich cebul...

    Zamknij