Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2019 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Francuz z dodatkami

  • Francuz z dodatkami

    Francuz z dodatkami to mój pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację.
    Pomysł zrodził się pod wpływem impulsu chęci zrobienia czegoś z niczego.
    Z racji tego, że u mnie w domu jest komu zjeść (6 osób) liczba składników podana jest na więcej porcji.
    Zawsze można takie danie zjeść również na zimno.

    Składniki :

    2 op. ciasta francuskiego
    2 op. warzyw na patelnię (użyłam firmy Iglotex)
    1 zawijane pętko kiełbasy np. podwawelskiej
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    olej

    1 jajko
    15 dag sera żółtego

    Przygotowanie :

    Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju.
    Warzywa rozmrażamy.
    Wkładamy do głębokiej patelni podsmażamy.
    Dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz kiełbasę.
    Wszystko mieszamy, podduszamy, a w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gotowe nadzienie studzimy.
    Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Wystudzony farsz wykładamy na rozłożone ciasto francuskie równomiernie.
    Posypujemy serem.
    Zwijamy jak roladę zlepiając boki.
    Gotową roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem, by jej kolor po upieczeniu był złocisty
    (ja niestety o tym zapomniałam 🙁  )
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

  • 9 odpowiedzi na “Francuz z dodatkami”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Lubie takie propozycje do skosztowania . Jak widać są warzywka też 🙂

    2. Malvie pisze:

      chętnie wypróbuję w wersji bezmięsnej 😀

    3. beatka pisze:

      Wygląda pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

    4. Justyna pisze:

      oj ale pyszności ślinka mi cieknie

    5. Marzena pisze:

      Super danie. Lubię takie kombinacje z ciastem francuskim 🙂

    6. Patrycja B pisze:

      wygląda smacznie 🙂

    7. wadera61 pisze:

      Kolejna propozycja godna uwagi !
      Smacznie i kolorowo 🙂

    8. Alicja pisze:

      Wygląda bardzo apetycznie,i na pewno też tak smakuje 🙂

    9. natii pisze:

      ooo chętnie skorzystam z tego pzrepisy, wygląda i brzmi wyśmienicie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Restauracja Bątą – byliśmy i sprawdziliśmy

    Niedzielne popołudnie to ostatni moment na chwilę odpoczynku przed trudami związanymi z początkiem tygodnia. Gdy pogoda nas nie rozpieszcza na...

    Zamknij