Francuz z dodatkami
Francuz z dodatkami to mój pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację.
Pomysł zrodził się pod wpływem impulsu chęci zrobienia czegoś z niczego.
Z racji tego, że u mnie w domu jest komu zjeść (6 osób) liczba składników podana jest na więcej porcji.
Zawsze można takie danie zjeść również na zimno.
Składniki :
2 op. ciasta francuskiego
2 op. warzyw na patelnię (użyłam firmy Iglotex)
1 zawijane pętko kiełbasy np. podwawelskiej
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej1 jajko
15 dag sera żółtego
Przygotowanie :
Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju.
Warzywa rozmrażamy.
Wkładamy do głębokiej patelni podsmażamy.
Dodajemy obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz kiełbasę.
Wszystko mieszamy, podduszamy, a w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe nadzienie studzimy.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wystudzony farsz wykładamy na rozłożone ciasto francuskie równomiernie.
Posypujemy serem.
Zwijamy jak roladę zlepiając boki.
Gotową roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem, by jej kolor po upieczeniu był złocisty
(ja niestety o tym zapomniałam 🙁 )
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
Podajemy na ciepło bądź zimno.
Smacznego
Lubie takie propozycje do skosztowania . Jak widać są warzywka też 🙂
chętnie wypróbuję w wersji bezmięsnej 😀
Wygląda pysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
oj ale pyszności ślinka mi cieknie
Super danie. Lubię takie kombinacje z ciastem francuskim 🙂
wygląda smacznie 🙂
Kolejna propozycja godna uwagi !
Smacznie i kolorowo 🙂
Wygląda bardzo apetycznie,i na pewno też tak smakuje 🙂
ooo chętnie skorzystam z tego pzrepisy, wygląda i brzmi wyśmienicie 🙂