Gofry waniliowe
Od samego rana naszło mnie na wspomnienia.
Ostatnie wakacje, słońce, morze i pyszne gofry po obiedzie.
Długo nie zamierzałam zwlekać i tak od razu zrobiłam gofry waniliowe.
Składniki :
2 szkl. mleka waniliowego (użyłam firmy Alpro)
2 szkl. mąki pszennej Eko (użyłam z Młynu Kopytowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju (dałam rzepakowy)
2 jajka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo :
cukier puder
posypka kolorowa
Przygotowanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
W misce łączymy pozostałe składniki
(mleko, mąkę, proszek, olej, cukier).
Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek.
Delikatnie mieszamy.
Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor.
Studzimy na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem i posypką.
Rady :
Gofry możemy podawać z bitą śmietaną czy owocami – wybór dodatków zależy od nas.
ooooo super 🙂
Pyszności 🙂
W gofrownice chyba muszę się zaopatrzyć?
gofry mniam…
Super, bardzo lubię gofry 🙂
wyglądają znakomicie, a smakuję pewnie jeszcze lepiej 😀
Lubie produkty Alpro jak i mąkę Kopytowa obie dobre i smaczne.