Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym dość pracochłonne, ale bardzo syte danie.
Składniki :
1 duża kapusta włoska lub zwykła
1,2 kg mięsa mielonego
1 torebka ryżu
1 jajko
koncentrat pomidorowy (użyłam firmy Develey)
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Kapustę parzymy we wrzątku.
Studzimy, a następnie wydrążamy głąb tak, aby nie uszkodzić liści.
Obieramy liście.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Przestudzony ryż przepuszczamy wraz z mięsem przez maszynkę.
Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrabiamy.
Liście z kapusty gdy posiadają resztki głąbów rozbijamy tłuczkiem.
Na każdym liściu układamy farsz.
Zwijamy tak, aby mięso się nie wydostało.
Przygotowane gołąbki układamy w garnku warstwowo.
Zalewamy rosołem (przygotowanym z kostki rosołowej według przepisu na opakowaniu).
Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Gdy gołąbki będą miękkie rozrabiamy mąkę w koncentracie pomidorowym.
Zalewamy gołąbki.
Dusimy razem na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
Smacznego
Twoje gołąbki wyglądają kapitalnie . Ten kolor i cała reszta wygląda bardzo apetycznie .
ale mi smaczk anarobilas na gołabki
Gołąbki – moje ulubione danie.
gołabki pychotka!!!
Bardzo lubię gołąbki w sosie pomidorowym! Jutro mam zamiar je zrobić 🙂
Uwielbiam gołąbki, już chyba wiem gdzie się wproszę na obiadek 🙂
Zapraszamy 😉
żałuję, że tu weszłam – ślinka leci mi aż do podłogi 😛
Pychotka!