Menu
  • Dziś jest : 21 czerwca 2024 Imieniny : Alicji, Alojzego, Rudolfa
  • Menu

    Golonka pieczona z kapustą

  • Golonka pieczona z kapustą

    Danie rewelacyjne na rozpoczęcie weekendu.
    Treściwe, sycące a gdy jest podane z ulubionym napojem
    zaspokoi najwybredniejsze podniebienie.

    Składniki :

    2 golonki wieprzowe
    1,5 kg kapusty kiszonej
    6 średnich cebul
    mieszanka przypraw do golonki w  kapuście po śląsku Royal Brand
    sól
    pieprz
    pieprze cayenne
    cukier

    Przygotowanie :

    Golonki myjemy, osuszamy i gdy posiadają resztki włosków opalamy nad ogniem.
    Następnie nacinamy je głęboko i nacieramy przyprawami.
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (moje stały całą noc).
    Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i wykładamy na blachę na której będziemy piec.
    Na cebuli układamy golonki i podlewamy je przyprawą rozcieńczoną ciepłą wodą.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C i pieczemy przez
    2 godziny pamiętając, by obracać golonki.
    Kapustę przelać wodą, odcisnąć i dodać do golonek po dwóch godzinach pieczenia.
    Całość doprawić do smaku wedle własnego uznania.
    Wstawić do piekarnika i piec przez jedną godzinę.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *