Golonka pieczona z kapustą
Danie rewelacyjne na rozpoczęcie weekendu.
Treściwe, sycące a gdy jest podane z ulubionym napojem
zaspokoi najwybredniejsze podniebienie.
Składniki :
2 golonki wieprzowe
1,5 kg kapusty kiszonej
6 średnich cebul
mieszanka przypraw do golonki w kapuście po śląsku Royal Brand
sól
pieprz
pieprze cayenne
cukier
Przygotowanie :
Golonki myjemy, osuszamy i gdy posiadają resztki włosków opalamy nad ogniem.
Następnie nacinamy je głęboko i nacieramy przyprawami.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (moje stały całą noc).
Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i wykładamy na blachę na której będziemy piec.
Na cebuli układamy golonki i podlewamy je przyprawą rozcieńczoną ciepłą wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C i pieczemy przez
2 godziny pamiętając, by obracać golonki.
Kapustę przelać wodą, odcisnąć i dodać do golonek po dwóch godzinach pieczenia.
Całość doprawić do smaku wedle własnego uznania.
Wstawić do piekarnika i piec przez jedną godzinę.
Smacznego
Dodaj komentarz