Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Grillowane szparagi z boczkiem i serem

  • Grillowane szparagi z boczkiem i serem

    Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Wszędzie pojawiają się przepisy na ich różne zastosowanie. Ja chcąc umilić swój i męża dzień specjalnie na naszą dzisiejszą rocznicę ślubu przygotowałam Grillowane szparagi z boczkiem i serem. Dla nas to połączenie idealne szparagi które ja uwielbiam i boczek który uwielbia mój mąż do tego ser który wszystko idealnie splata w całość. Smak i aromat które pieszczą zmysły domagając się więcej. Danie które smakiem zaskoczy, ale nie wymaga dużego nakładu pracy sprawdzi się idealnie. Na co dzień i od święta uniwersalne wydanie które w pamięci zostanie.

    Składniki :

    15 szt. białych szparag
    15 plasterków boczku (najlepiej, by były długie)
    200g żółtego sera
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    woda

    Przygotowanie :

    Szparagi opłukujemy, osuszamy.
    Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
    Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
    W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
    Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
    Gotujemy przez 3 minuty.
    Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
    Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
    Ser żółty i boczek kroimy w plastry.
    Każdy szparag owijamy serem i boczkiem.
    Skrapiamy oliwą z oliwek.
    Moje szparagi dzięki interwencji kulinarnej synka mają jeszcze posypkę z oregano, która wyszła rewelacyjna – ale jak wiadomo przy dzieciach nic nie można zaplanować.
    Układamy na grillu i grillujemy aż boczek się zrumieni, a ser rozpuści.
    Po tym czasie szparagi ściągamy na talerz i przyprawiamy pieprzem.
    Podajemy na ciepło.

  • 3 odpowiedzi na “Grillowane szparagi z boczkiem i serem”

    1. Sebo pisze:

      Wow to jest to

    2. dietomix.pl pisze:

      Rewelacyjna propozycja. Nie tylko wyglądają wspaniale ale i smakują obłędnie.

    3. Food Harmony pisze:

      Super wyglada i pewno świetnie smakuje. Dziś wypróbuję 🙂 Dzięki za ten przepis

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *