Grillowane szparagi z boczkiem i serem
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Wszędzie pojawiają się przepisy na ich różne zastosowanie. Ja chcąc umilić swój i męża dzień specjalnie na naszą dzisiejszą rocznicę ślubu przygotowałam Grillowane szparagi z boczkiem i serem. Dla nas to połączenie idealne szparagi które ja uwielbiam i boczek który uwielbia mój mąż do tego ser który wszystko idealnie splata w całość. Smak i aromat które pieszczą zmysły domagając się więcej. Danie które smakiem zaskoczy, ale nie wymaga dużego nakładu pracy sprawdzi się idealnie. Na co dzień i od święta uniwersalne wydanie które w pamięci zostanie.
Składniki :
15 szt. białych szparag
15 plasterków boczku (najlepiej, by były długie)
200g żółtego sera
oliwa z oliwek
sól
pieprz
woda
Przygotowanie :
Szparagi opłukujemy, osuszamy.
Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
Gotujemy przez 3 minuty.
Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
Ser żółty i boczek kroimy w plastry.
Każdy szparag owijamy serem i boczkiem.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Moje szparagi dzięki interwencji kulinarnej synka mają jeszcze posypkę z oregano, która wyszła rewelacyjna – ale jak wiadomo przy dzieciach nic nie można zaplanować.
Układamy na grillu i grillujemy aż boczek się zrumieni, a ser rozpuści.
Po tym czasie szparagi ściągamy na talerz i przyprawiamy pieprzem.
Podajemy na ciepło.
Wow to jest to
Rewelacyjna propozycja. Nie tylko wyglądają wspaniale ale i smakują obłędnie.
Super wyglada i pewno świetnie smakuje. Dziś wypróbuję 🙂 Dzięki za ten przepis