Menu
  • Dziś jest : 6 grudnia 2024 Imieniny : Mikołaja, Jaremy, Leontyny
  • Menu

    Groch z kapustą

  • Macie tradycję na Święta? Potrawy bez których nie ma Świąt? Czasami czekamy na nie przez cały rok. Nie możemy się doczekać tego smaku i aromatu w magicznym świątecznym klimacie. W wielu domach jest tradycją bez której nie ma Wigilii. U mnie zawsze gości na stole Groch z kapustą  w czasie Wigilii czy Świąt. Jak jest u Was z tradycjami świątecznymi? Podzielcie się 😉

    Składniki :

    1 kg kapusty kiszonej
    1 szkl. grochu
    2 cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego wielkopolskiego (użyłam firmy Semko)
    2 liście laurowe
    6-7 ziaren pieprzu prawdziwego
    majeranek
    kminek
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Groch płuczemy, zalewamy wodą tak, by był przykryty i moczymy co najmniej przez 12 godzin.
    Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy, odciskamy, siekamy i zalewamy około 1/2 szklanki wody.
    Następnie kapustę gotujemy do miękkości.
    W między czasie dodają pieprz prawdziwy, liście laurowe oraz doprawiając do smaku majerankiem, kminkiem i pieprzem.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.
    Dodajemy do kapusty wraz z odcedzonym grochem.
    Wszystko razem mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
    Wszystko razem gotujemy przez 20-30 minut.
    Kapustę z grochem podajemy na ciepło posypaną majerankiem.

  • 3 odpowiedzi na “Groch z kapustą”

    1. Magdalena pisze:

      Majeranek i kminek, no tego to moja Mama nie dodawała, muszę spróbować doprawić, bo dziwnie kwaśne to danie wyszło w tym roku….

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *