Groch z kapustą
Macie tradycję na Święta? Potrawy bez których nie ma Świąt? Czasami czekamy na nie przez cały rok. Nie możemy się doczekać tego smaku i aromatu w magicznym świątecznym klimacie. W wielu domach jest tradycją bez której nie ma Wigilii. U mnie zawsze gości na stole Groch z kapustą w czasie Wigilii czy Świąt. Jak jest u Was z tradycjami świątecznymi? Podzielcie się 😉
Składniki :
1 kg kapusty kiszonej
1 szkl. grochu
2 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego wielkopolskiego (użyłam firmy Semko)
2 liście laurowe
6-7 ziaren pieprzu prawdziwego
majeranek
kminek
sól
pieprz
Przygotowanie :
Groch płuczemy, zalewamy wodą tak, by był przykryty i moczymy co najmniej przez 12 godzin.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy, odciskamy, siekamy i zalewamy około 1/2 szklanki wody.
Następnie kapustę gotujemy do miękkości.
W między czasie dodają pieprz prawdziwy, liście laurowe oraz doprawiając do smaku majerankiem, kminkiem i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodajemy do kapusty wraz z odcedzonym grochem.
Wszystko razem mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Wszystko razem gotujemy przez 20-30 minut.
Kapustę z grochem podajemy na ciepło posypaną majerankiem.
Majeranek i kminek, no tego to moja Mama nie dodawała, muszę spróbować doprawić, bo dziwnie kwaśne to danie wyszło w tym roku….
Polecam spróbować my zawsze tak robimy i jest pysznie 😉
Jak bez kminku i majeranku? Tradycyjna potrawa, tradycyjne przyprawy. I pysznie do tego 🙂