Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2019 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Gulasz z indyka w mandarynkach

  • Gulasz z indyka w mandarynkach

    Gulasz z indyka w mandarynkach to niecodzienne, ale bardzo smaczne, rozgrzewające danie. Doda nam szybko siły.
    Uczucie sytości będzie nam długo towarzyszyć, a dodatek egzotyki w postaci mandarynek nie tylko zaskoczy smakiem i aromatem, ale również przywiedzie wspomnienie ciepełka które jeszcze niedawno nam towarzyszyło. Gulasz z indyka w mandarynkach to idealne urozmaicenie naszego obiadu.

    Składniki :

    1 kg piersi z indyka
    4-5 mandarynek
    300-400g pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1/2 pęczka natki pietruszki
    400g śmietany 18%
    curry
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
    Cebulę obieramy, kroimy w paski/kostkę i szklimy na masełku.
    Następnie dodajemy pieczarki i mięso.
    Całość posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
    Smażymy na małym ogniu kilka minut.
    Następnie mięso przekładamy do garnka.
    Dodajemy śmietankę oraz obrane mandarynki.
    Dusimy do miękkości.
    Gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać białe wino bądź wodę.
    Podajemy na ciepło np. z ryżem i surówką.
    Smacznego

    Zapisz

     

    Zapisz

    Zapisz

  • 22 odpowiedzi na “Gulasz z indyka w mandarynkach”

    1. AniaM. pisze:

      Wow, fajne połączenie. Muszę wypróbować, bo prezentuje się pysznie.

    2. No smaczności takie, aż się głodna zrobiłam 🙂 a szukałam właśnie pomysłu na jutrzejszy obiad 🙂 nie mam tylko mandarynek, mogą być pomarańcze?

    3. Ania pisze:

      Indyka bardzo lubię i jemy go bardzo często, najczęściej jemy rosół, teraz z chęcią zrobię taki gulasz 🙂

    4. Marzena pisze:

      Dla mnie bomba☺️ W domu pewnie sama bym jadła, bo mąż nie je dań mięsnych z owocami. Ale wypróbuję przepis jak będę mieć gości ☺️

    5. Papierowa Łowczyni pisze:

      Mm bardzo ciekawe połączenie 🙂

    6. Ewelina pisze:

      Wyglada pysznie, pieknie to wymyśliłaś i wykonałaś, buziaki

    7. Anna pisze:

      Danie dla mnie na zimę. Teraz dołożyłabym do indyka sezonowe owoce.
      Pyszny jest z malinami i śliwkami.
      Smacznego!

    8. Kinia pisze:

      Jak dla mnie intrygujące połączenie, ale do odważnych świat należy

    9. Katarzynka pisze:

      Wygląda na smaczne i ciekawe połączenie warte przetestowania 🙂

    10. Aneta pisze:

      Wygląda pysznie. Zapisuję do wykonania.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym

    Roladki schabowe z pieczarkami, papryką i serem w sosie pomidorowym to niezwykle aromatyczny, pikantny dodatek do obiadu. Syte i rozgrzewające,...

    Zamknij