Homar gotowany z cytryną i masełkiem
Homar dla niektórych rzecz niewyobrażalna do zjedzenia, nie mówiąc o przygotowaniu. Ludzie często boją się nowości, nie wiedzą jak coś przygotować, podać, nie mówiąc o tym, że się brzydzą.
Ja dla odmiany lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki które nie tylko potrafią zaskoczyć, ale i urzec swoją oryginalnością.
Homar gotowany z cytryną i masełkiem to najprostsze danie jakie na pierwszy raz można przygotować.
Mówię tu o swoim pierwszym razie, oczywiście 😉 Ktoś mógłby pomyśleć, że ciężko jest homara ugotować nic bardziej mylnego.
Trzeba pamiętać o kilku zasadach homar gotowany idealnie smakuje z cytrynami i roztopionym masełkiem.
Ponadto jest to idealne rozwiązanie na romantyczną kolację we dwoje przy świecach.
Kupując homara na tę okazję trzeba pamiętać, że jedna sztuka wystarcza dla jednej osoby, by się najeść. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie sztućce, gdyż o ile jego ugotowanie jest łatwe to z resztą przy braku wprawy można się pobrudzić, a więc pamiętajcie o jakimś fartuszku, ściereczce na kolana i serwetkach oraz odrobinie cierpliwości 😉
Najwięcej mięsa homar ma w szczypcach i ogonie, ale to nie wszystko gdyż wodę i skorupy które po homarze pozostają możemy wykorzystać ponownie do przygotowania zupy rybnej czy wywaru ( co i ja zrobiłam, a wpis będzie niebawem ).
Kupując ryby czy owoce morza warto zwrócić uwagę na niebieski znaczek z rybką MSC – produkt z tym znaczkiem daje na pewność, że połowy zostały przeprowadzone w sposób zrównoważony nie zagrażający ekosystemowi morskiemu. Jako ciekawostkę mogę Wam dodać, że homary mrożone są dostępne w sieci sklepów Biedronka.
Składniki na 1 porcję:
1 mrożony homar
1 cytryna
roztopione masło
woda
Przygotowanie :
Chcąc przygotować homara na kolację dobrze jest zacząć go rozmrażać wieczorem poprzedzającym dany dzień, gdyż proces rozmrażania może potrwać kilka godzin. Rozmrożonego homara myjemy pod bieżącą wodą.
Przygotowujemy duży garnek wypełniony wodą, by się nam zmieścił.
Wodę zagotowujemy, ale nie solimy, gdyż mrożone homary wcześniej są obgotowywane w osolonej wodzie.
Gdy woda w garnku się zagotuje wkładamy naszego homara szczypcami w dół.
Następnie czekamy do momentu aż woda ponownie się zagotuje po tym jak homara w niej umieściliśmy.
Gotujemy przez 5 minut.
Po upływie tego czasu homara umieszczamy na 5 minut w zimnej osolonej wodzie ( dodajemy szczyptę soli).
Gdy ten czas minie homara podajemy z kawałkami cytryny i roztopionym masełkiem.
Smacznego
Rady:
Jeśli macie do czynienia z homarem pierwszy raz (tak jak ja) to pamiętajcie na początek odrywamy od naszego skorupiaka szczypce- łapiąc z anie i przekręcając.
Następnie szczypcami rozgniatamy szczypce homara, by wydobyć z nich mięsko. W razie gdybyście ich nie posiadali możecie użyć do tego celu grubego noża, by je rozgnieść (najlepiej robić to na desce).
Aby oddzielić korpus od ogona używamy widelczyka bądź samych rąk. W ogonie jest dużo mięska które trzeba wydobyć.
W samym korpusie można zaś znaleźć ikrę czerwoną (ja właśnie tą znalazłam w swoim homarze) bądź wątróbkę mającą konsystencję kremowej zielonej masy).
OOOO jak dla mnie bomba pokuszę się o zrobienie dla żony na Święta, bo jest mega jasno wszystko opisane jak dla mnie totalnego laika i nogi w kuchni :/
Idealne zaskoczenie dla ukochanej osoby będzie – szczerze polecam 😉 i powodzenia życzę w przygotowywaniu 😉
Jak dla mnie prosta bomba, co zaskakuje – mega pomysł
Istna prostota – rewelacja 🙂