Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem

  • Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem

    Chcesz zaskoczyć przyjaciół przygotuj jabłka zapiekane , a nadzienie sprawi, że każda chwila będzie bajecznie smacznym momentem.

    Składniki :

    Ciasto:

    2 szkl. mąki pszennej
    kostka margaryny lub masła
    250g śmietany 18%

     

    Nadzienie :

    8 jabłek średniej wielkości
    cynamon
    4 łyżeczek miodu płynnego
    4 łyżeczek syropu  malinowego

    Papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto.
    Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 8 części.
    Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami.
    Na kwadratach układamy na środku jabłka.
    W otwory po gniazdach wlewamy miód i syrop
    ( ja robiłam połowę jabłek z syropem a połowę z miodem) .
    Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę.
    Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru
    w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C

    Rady :

    Zapieczone jabłka można posypać cukrem pudrem.
    Jabłka mogą być zapiekane same posypane tylko cynamonem

  • 3 odpowiedzi na “Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem”

    1. Miro pisze:

      Jabłkowe mistrzostwo to mało powiedziane

    2. Iga pisze:

      To już wiem, co dziś będę robić dobrego- dzięki za pomysł 😉

    3. wadera61 pisze:

      Tak jeszcze jabłka nie zapiekałam. Fajna podpowiedź 🙂 Dziękuję !

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *