Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem
Chcesz zaskoczyć przyjaciół przygotuj jabłka zapiekane , a nadzienie sprawi, że każda chwila będzie bajecznie smacznym momentem.
Składniki :
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
kostka margaryny lub masła
250g śmietany 18%
Nadzienie :
8 jabłek średniej wielkości
cynamon
4 łyżeczek miodu płynnego
4 łyżeczek syropu malinowego
Papier do pieczenia
Przygotowanie :
Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto.
Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 8 części.
Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami.
Na kwadratach układamy na środku jabłka.
W otwory po gniazdach wlewamy miód i syrop
( ja robiłam połowę jabłek z syropem a połowę z miodem) .
Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę.
Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru
w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C
Rady :
Zapieczone jabłka można posypać cukrem pudrem.
Jabłka mogą być zapiekane same posypane tylko cynamonem
Jabłkowe mistrzostwo to mało powiedziane
To już wiem, co dziś będę robić dobrego- dzięki za pomysł 😉
Tak jeszcze jabłka nie zapiekałam. Fajna podpowiedź 🙂 Dziękuję !