Kania smażona z szynką
Sezon na grzyby w pełni więc grzechem byłoby nie wykorzystać takiej okazji i nie przygotować małego specjału z tej okazji. Dziś będzie to klasyka choć trochę urozmaicona Kania smażona z szynką z dodatkiem sera zaskoczy smakiem, aromatem, a my będziemy chcieli więcej i więcej z każdym kęsem.
Składniki:
4 kanie
4 grubsze plastry Szynki Białej (użyłam firmy Hańderek)
sól
pieprz
2 jajka
1 szkl. bułki tartej
ser żółty wedle uznania
olej
Przygotowanie :
Kanie oczyszczamy, myjemy i delikatnie osuszamy.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdą kanię układamy po jednym grubszym plastrze szynki.
Jajko rozbijamy widelcem w jednej miseczce zaś w drugiej umieszczamy bułkę tartą.
Kanię złączoną z szynką zanurzamy z obu stron w jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu posypujemy każdy kotlecik startym na tarce żółtym serem ( ilość sera wedle naszych preferencji smakowych).
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C do momentu aż ser się roztopi.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Dodaj komentarz