Menu
  • Dziś jest : 13 lipca 2024 Imieniny : Irwina, Margarety, Sary
  • Menu

    Kania smażona z szynką

  • Sezon na grzyby w pełni więc grzechem byłoby nie wykorzystać takiej okazji i nie przygotować małego specjału z tej okazji. Dziś będzie to klasyka choć trochę urozmaicona Kania smażona z szynką z dodatkiem sera zaskoczy smakiem, aromatem, a my będziemy chcieli więcej i więcej z każdym kęsem.

    Składniki:

    4 kanie
    4 grubsze plastry Szynki Białej (użyłam firmy Hańderek)
    sól
    pieprz
    2 jajka
    1 szkl. bułki tartej
    ser żółty wedle uznania
    olej

    Przygotowanie :

    Kanie oczyszczamy, myjemy i delikatnie osuszamy.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Na każdą kanię układamy po jednym grubszym plastrze szynki.
    Jajko rozbijamy widelcem w jednej miseczce zaś w drugiej umieszczamy bułkę tartą.
    Kanię złączoną z szynką zanurzamy z obu stron w jajku, a następnie w bułce.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Po usmażeniu posypujemy każdy kotlecik startym na tarce żółtym serem ( ilość sera wedle naszych preferencji smakowych).
    Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C do momentu aż ser się roztopi.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *