Menu
  • Dziś jest : 20 sierpnia 2019 Imieniny : Bernarda, Sobiesława, Samuela
  • Menu

    Kapusta faszerowana mięsem i pieczarkami


  • Kapusta faszerowana mięsem i pieczarkami

    Kapusta faszerowana mięsem i pieczarkami to danie pracochłonne, ale zaspokajające największy głód..

    Składniki :

    1 duża kapusta włoska lub zwykła
    1,2 kg mięsa mielonego
    700g pieczarek
    1 torebka ryżu
    1 jajko
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej
    1 litr wywaru z rosołu

    Przygotowanie :

    Kapustę parzymy we wrzątku.
    Studzimy, a następnie wydrążamy głąb tak, aby nie uszkodzić liści.
    Obieramy liście.
    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Przestudzony ryż przepuszczamy wraz z mięsem przez maszynkę.
    Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Dusimy razem. Pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Odsączamy.
    Do przygotowanych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Wyrabiamy.
    Liście z kapusty gdy posiadają resztki głąbów rozbijamy tłuczkiem.
    Na każdym liściu układamy farsz.
    Zwijamy tak, aby mięso się nie wydostało.
    Przygotowane gołąbki układamy w garnku warstwowo.
    Zalewamy rosołem.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    Gdy gołąbki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Zalewamy gołąbki.
    Dusimy razem na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
    Smacznego

    Rady :

    Kapustę możemy podać bez użycia koncentratu pomidorowego.

  • 2 odpowiedzi na “Kapusta faszerowana mięsem i pieczarkami”

    1. wadera61 pisze:

      Nowa wersja gołąbków 🙂
      Brzmi smacznie i kusi wyglądem.

    2. Marzena pisze:

      Uwielbiam gołąbki 🙂 pyszna propozycja Paulinko 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *