Karaibska zupa z dyni
Zupy kremy są u mnie w domu bardzo lubiane, a biorąc pod uwagę to, że w tym roku dynie nam obrodziły to
możemy przygotowywać takie zupki non stop. Dziś przez dłuższy czas myślałam co przygotować. Pomysłów wiele
tylko jakoś motywacji mi brakło do działania. Karaibska zupa z dyni powstała pod wpływem impulsu.
Jej smak delikatny, kremowy pobudzał podniebienie, rozgrzewał samym aromatem o smaku nie wspominając.
Składniki :
500g miąższu z dyni
1 szkl. mleka kokosowego
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 ziemniaki
3-3 i 1/2 szkl. wywaru
90g masła
1/2 szkl. śmietany kwaśnej (opcjonalnie)
natka pietruszki
curry
sól
pieprz
płatki migdałów (lub pestki dyni)
Przygotowanie :
Na patelnie z roztopionym masłem wrzucamy obrany i pokrojony czosnek z cebulą.
Chwilę przesmażamy, dodajemy curry do smaku.
Całość mieszamy.
Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki oraz miąższ z dyni.
Całość podlewamy wywarem.
Dodajemy oczyszczoną, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki.
Całość dusimy do miękkości.
Gdy zupa będzie gotowa miksujemy ją blenderem.
Dodajemy mleko kokosowe.
Ponownie gotujemy około 6-8 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Podajemy na ciepło posypaną płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
Rady :
Zupę możemy podać z kwaśną śmietaną.
Płatki migdałów możemy zastąpić uprażonymi pestkami dyni.
Musi być boska w smaku 😉