Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Karaibska zupa z dyni

  • Karaibska zupa z dyni

    Zupy kremy są u mnie w domu bardzo lubiane, a biorąc pod uwagę to, że w tym roku dynie nam obrodziły to
    możemy przygotowywać takie zupki non stop. Dziś przez dłuższy czas myślałam co przygotować. Pomysłów wiele
    tylko jakoś motywacji mi brakło do działania. Karaibska zupa z dyni powstała pod wpływem impulsu.
    Jej smak delikatny, kremowy pobudzał podniebienie, rozgrzewał samym aromatem o smaku nie wspominając.

    Składniki :

    500g miąższu z dyni
    1 szkl. mleka kokosowego
    3-4 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 ziemniaki
    3-3 i 1/2 szkl. wywaru
    90g masła
    1/2 szkl. śmietany kwaśnej (opcjonalnie)
    natka pietruszki
    curry
    sól
    pieprz
    płatki migdałów (lub pestki dyni)

    Przygotowanie :

    Na patelnie z roztopionym masłem wrzucamy obrany i pokrojony czosnek z cebulą.
    Chwilę przesmażamy, dodajemy curry do smaku.
    Całość mieszamy.
    Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki oraz miąższ z dyni.
    Całość podlewamy wywarem.
    Dodajemy oczyszczoną, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dusimy do miękkości.
    Gdy zupa będzie gotowa miksujemy ją blenderem.
    Dodajemy mleko kokosowe.
    Ponownie gotujemy około 6-8 minut.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
    Podajemy na ciepło posypaną płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.

    Rady :

    Zupę możemy podać z kwaśną śmietaną.
    Płatki migdałów możemy zastąpić uprażonymi pestkami dyni.

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Karaibska zupa z dyni”

    1. Iza pisze:

      Musi być boska w smaku 😉

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *