Karkówka faszerowana kiełbasą
Karkówka faszerowana kiełbasą z dodatkiem suszonych śliwek i ogórków kiszonych
to odważne połączenie pobudzające zmysły, dające do myślenia.
Smak który rozpływa się w ustach i sprawia, że chcemy więcej.
Składniki :
6 kotletów z karkówki
1/2 zawijanego pętka kiełbasy na szaro (użyłam firmy Hańderek)
3-6 ogórków kiszonych
musztarda (użyłam dijon)
100g suszonych śliwek (na kotlet wychodzi 1 duża sztuka)
sól
pieprz
1-2 jajka ( w zależności od wielkości)
1 szkl. bułki tartej
olej
1 szkl. przegotowanej wody
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na ok.40 minut.
Następnie smarujemy musztarda.
Kiełbasę kroimy wzdłuż na połówki/ćwiartki.
Ogórki kroimy jak kiełbasę po uprzednim odsączeniu.
Na środku każdego kotleta układamy po kawałku kiełbasy, śliwki i ogórka.
Zwijamy i spinamy wykałaczką.
Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na kolor złoty z obu stron.
Usmażone kotlety przekładamy do garnka.
Podlewamy wodą i dusimy 70 minut na małym ogniu.
Podajemy np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Do przepisu wykorzystałam kiełbasę na szaro firmy Hańderek. Kiełbasa jest wyborna w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami (grubomielona) , dobrze doprawiona, smaczna. Idealna do wszelkich podań na grillu, jako dodatek do potraw. Możemy delektować się jej smakiem na ciepło bądź zimno, gdyż kiełbasa nie traci smaku. Będzie doskonałym rozwiązaniem gdy zechcemy ją podsuszyć. O produktach firmy Hańderek możecie przeczytać na stronie www.handerek.com.pl
Dodaj komentarz