Menu
  • Dziś jest : 29 kwietnia 2025 Imieniny : Piotra, Rity, Angeliny
  • Menu

    Karkówka faszerowana kiełbasą

  • Karkówka faszerowana kiełbasą

    Karkówka faszerowana kiełbasą z dodatkiem suszonych śliwek i ogórków kiszonych
    to odważne połączenie pobudzające zmysły, dające do myślenia.
    Smak który rozpływa się w ustach i sprawia, że chcemy więcej.

    Składniki :

    6 kotletów z karkówki
    1/2 zawijanego pętka kiełbasy na szaro (użyłam firmy Hańderek)

    handerek
    3-6 ogórków kiszonych
    musztarda (użyłam dijon)
    100g suszonych śliwek (na kotlet wychodzi 1 duża sztuka)
    sól
    pieprz
    1-2 jajka ( w zależności od wielkości)
    1 szkl. bułki tartej
    olej
    1 szkl. przegotowanej wody

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na ok.40 minut.
    Następnie smarujemy musztarda.
    Kiełbasę kroimy wzdłuż na połówki/ćwiartki.
    Ogórki kroimy jak kiełbasę po uprzednim odsączeniu.
    Na środku każdego kotleta układamy po kawałku kiełbasy, śliwki i ogórka.
    Zwijamy i spinamy wykałaczką.
    Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju na kolor złoty z obu stron.
    Usmażone kotlety przekładamy do garnka.
    Podlewamy wodą i dusimy 70 minut na małym ogniu.
    Podajemy np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

    Do przepisu wykorzystałam kiełbasę na szaro firmy Hańderek. Kiełbasa jest wyborna w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami (grubomielona) , dobrze doprawiona, smaczna. Idealna do  wszelkich podań na grillu, jako dodatek do potraw. Możemy delektować się jej smakiem na ciepło bądź zimno, gdyż kiełbasa nie traci smaku. Będzie doskonałym rozwiązaniem gdy zechcemy ją podsuszyć. O produktach firmy Hańderek możecie przeczytać na stronie www.handerek.com.pl

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *