Kaszak
Kasza manna w zupełnie innej odsłonie. Można powiedzieć,że jest to wydanie dla opornych.
Składniki :
3,5 szkl.+ 4 łyżki mleka Alpro
2 szkl. kaszy manny
250 g margaryny
5 łyżek kakao
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. cukru pudru
herbatniki ok.40 szt
Przygotowanie :
Kakao (3 łyżki) rozrabiamy w 0,5 szkl. mleka.
W garnuszku gotujemy mleko (3 szkl), kaszę manną,cukier oraz margarynę (200g).
Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy składniki się połączą wlewamy rozrobione kakao, mieszamy i chwilę gotujemy.
Odstawiamy do ostudzenia i szykujemy tortownicę wykładamy ją papierem do pieczenia.
Na jej dnie układamy herbatniki na którą wylewamy przestudzoną masę.
Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.
Polewa :
Cukier puder i pozostałe kakao połączyć z gorącym mlekiem (4łyżki).
Składniki mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Margarynę roztopić i dodać do gotowej masy, wymieszać dokładnie.
Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto.
Smacznego
Dodaj komentarz