Menu
  • Dziś jest : 12 września 2024 Imieniny : Marii, Gwidona, Radzimira
  • Menu

    Kaszak

  • Kaszak

    Kasza manna w zupełnie innej odsłonie. Można powiedzieć,że jest to wydanie dla opornych.

    Składniki :

    3,5 szkl.+ 4 łyżki mleka Alpro
    2 szkl. kaszy manny
    250 g margaryny
    5 łyżek kakao
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. cukru pudru
    herbatniki ok.40 szt

    Przygotowanie :

    Kakao (3 łyżki) rozrabiamy w 0,5 szkl. mleka.
    W garnuszku gotujemy mleko (3 szkl), kaszę manną,cukier oraz margarynę (200g).
    Od czasu do czasu mieszamy.
    Gdy składniki się połączą wlewamy rozrobione kakao, mieszamy i chwilę gotujemy.
    Odstawiamy do ostudzenia i szykujemy tortownicę wykładamy ją papierem do pieczenia.
    Na jej dnie układamy herbatniki na którą wylewamy przestudzoną masę.
    Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.

    Polewa :

    Cukier puder i pozostałe kakao połączyć z gorącym mlekiem (4łyżki).
    Składniki mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Margarynę roztopić i dodać do gotowej masy, wymieszać dokładnie.
    Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *