Menu
  • Dziś jest : 27 listopada 2021 Imieniny : Waleriana, Wirgiliusza, Ody
  • Menu

    Keks

  • Keks

    Na naszym stole w każde Święta gości.
    Prosty i niezawodny.

    Składniki :

    4 jajka
    200g margaryny

    2 szkl. mąki + do obsypania
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g rodzynek
    1/2 szkl. cukru
    100g mixu keksowego (ja użyłam firmy Helio)
    1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (ja użyłam firmy Helio)

    Przygotowanie :

    Margarynę miksujemy na puszystą masę.
    Dodajemy cukier i stopniowo po jajeczku.
    Gdy składniki się połączą
    dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
    Miksujemy.
    Orzechy siekamy.
    Wszystkie bakalie zalewamy gorącą wodą.
    Chwilę zaparzamy po czym odsączamy
    porządnie na sitku.
    Po odsączeniu bakalie starannie oprószamy mąką.
    Dodajemy do ciasta.
    Całość mieszamy.
    Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Przelewamy do niej ciasto.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C
    przez 15-20 minut, a następnie zmniejszamy
    temperaturę do 180st.C i pieczemy ok.50 minut.
    Smacznego.

    Rady :

    Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
    Stan upieczenia ciasta najlepiej
    sprawdzić drewnianym patyczkiem.

    By ułatwić sobie przygotowanie ciasta użyłam urządzenia wielofunkcyjnego Speedcook które coraz większe znaczenie odgrywa w naszym domu.

  • Jedna odpowiedź do “Keks”

    1. redhead87 pisze:

      jak to pysznie wygląda 😀 na święta wielkanocne przepis jak znalazł 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka makaronowa z mandarynkami i chilli

    Sałatka na wiosenne rozbudzenie. Połączenie słodyczy mandarynek z temperamentem chilli. Do zaprezentowania Państwu swojej sałatki  użyłam salaterki ze sklepu internetowego...

    Zamknij