Keks
Na naszym stole w każde Święta gości.
Prosty i niezawodny.
Składniki :
4 jajka
200g margaryny2 szkl. mąki + do obsypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g rodzynek
1/2 szkl. cukru
100g mixu keksowego (ja użyłam firmy Helio)
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (ja użyłam firmy Helio)
Przygotowanie :
Margarynę miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy cukier i stopniowo po jajeczku.
Gdy składniki się połączą
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy.
Orzechy siekamy.
Wszystkie bakalie zalewamy gorącą wodą.
Chwilę zaparzamy po czym odsączamy
porządnie na sitku.
Po odsączeniu bakalie starannie oprószamy mąką.
Dodajemy do ciasta.
Całość mieszamy.
Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy do niej ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C
przez 15-20 minut, a następnie zmniejszamy
temperaturę do 180st.C i pieczemy ok.50 minut.
Smacznego.
Rady :
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Stan upieczenia ciasta najlepiej
sprawdzić drewnianym patyczkiem.
By ułatwić sobie przygotowanie ciasta użyłam urządzenia wielofunkcyjnego Speedcook które coraz większe znaczenie odgrywa w naszym domu.
jak to pysznie wygląda 😀 na święta wielkanocne przepis jak znalazł 🙂