Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką
Kiełbasa pieczona z cebulą i śliwką sprawdzi się idealnie każdego dnia. Podasz ją samą czy z ziemniakami. Pora roku nie gra roli czy mróz za oknem czy upał co zniewala.
Smaczna z mocą cebuli i słodkim posmakiem śliwki zaskoczy Cię smakiem i aromatem. Będzie wyjątkowym rozwiązaniem na każdy dzień 😉
Składniki:
6 białych surowych kiełbas
3 średnie cebule
100 g śliwek suszonych(użyłam marki Kresto)
300 ml wywaru warzywnego
sól
pieprz
majeranek
oliwa
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra.
Wykładamy połowę cebuli i śliwek w naczyniu, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
Wykładamy kiełbasę.
Nakładamy drugą warstwę cebuli i śliwek.
Ponownie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
Podlewamy wywarem.
Kropimy oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez około 40-50 minut.
Podajemy na ciepło (jak kiełbasa będzie zrumieniona).
Smacznego
Dodaj komentarz