Kieszonki z jabłkiem
Z racji tego, że u nas jabłek pod dostatkiem,
by się nie zmarnowały, a jednocześnie były inaczej
podane powstały te oto kieszonki.
Składniki :
500g mąki
400g sera białego
500g margaryny
6 jabłek
cukier puder
przyprawa do kaw i deserów
Przygotowanie :
Ser zemleć.
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne.
Z mąki, sera, margaryny zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk
rozwałkowujemy je.
Następnie wycinamy kółka
(ja to robiłam szklanką).
Na jednej połówce każdego kółka
układamy kawałek jabłka.
Oprószamy odrobinę przyprawą.
Staramy się owinąć owoc ciastem.
Kieszonki pieczemy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180st.C przez 20 minut(aż się zrumienią).
Najlepiej jest sprawdzać stan upieczenia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Rady :
Ważne, by użyć margaryny w temperaturze pokojowej.
Gdy używamy kwaśnych jabłek możemy je oprószyć cukrem.
Jabłka najwygodniej jest dzielić na 4części, a później
każdą z nich podzielić jeszcze na 3 cząstki.
Zrobiłam je dziś.. zamiast przyprawy dałam cynamon, może dlatego wyszły mi takie „bez wyrazu”. Piekłam 20 min + 10 min z termoobiegiem żeby się szybciej przyrumieniły. Ogólnie dobre ciastka 😉
Dałoby się jakoś zastąpić ser ? 🙈
Ja robiłam zawsze z serem,a ma Pani jakieś nietolerancje?