Menu
  • Dziś jest : 2 listopada 2024 Imieniny : Bohdany, Tobiasza, Bohdana
  • Menu

    Kieszonki z jabłkiem

  • Kieszonki z jabłkiem

    Z racji tego, że u nas jabłek pod dostatkiem,
    by się nie zmarnowały, a jednocześnie były inaczej
    podane powstały te oto kieszonki.

    Składniki :

    500g mąki
    400g sera białego
    500g margaryny
    6 jabłek
    cukier puder
    przyprawa do kaw i deserów

    Przygotowanie :

    Ser zemleć.
    Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne.
    Z mąki, sera, margaryny zagniatamy ciasto.
    Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk
    rozwałkowujemy je.
    Następnie wycinamy kółka
    (ja to robiłam szklanką).
    Na jednej połówce każdego kółka
    układamy kawałek jabłka.
    Oprószamy odrobinę przyprawą.
    Staramy się owinąć owoc ciastem.
    Kieszonki pieczemy na blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 180st.C przez 20 minut(aż się zrumienią).
    Najlepiej jest sprawdzać stan upieczenia.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

    Rady :

    Ważne, by użyć margaryny w temperaturze pokojowej.
    Gdy używamy kwaśnych jabłek możemy je oprószyć cukrem.
    Jabłka najwygodniej jest dzielić na 4części, a później
    każdą z nich podzielić jeszcze na 3 cząstki.

     

    c

  • 3 odpowiedzi na “Kieszonki z jabłkiem”

    1. Klaudia pisze:

      Zrobiłam je dziś.. zamiast przyprawy dałam cynamon, może dlatego wyszły mi takie „bez wyrazu”. Piekłam 20 min + 10 min z termoobiegiem żeby się szybciej przyrumieniły. Ogólnie dobre ciastka 😉

    2. JULKA pisze:

      Dałoby się jakoś zastąpić ser ? 🙈

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *