Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Kisielowo-budyniowe

  • Kisielowo- budyniowe

    Na osłodę wiśniowy powiew słodkości

    Składniki :

    2 kisiele wiśniowe z cukrem
    2 budynie wiśniowe z cukrem
    4 łyżki cukru
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa :

    200g masła
    250g margaryny
    0,5 szkl. cukru
    2 żółtka
    serek homogenizowany waniliowy
    2 kieliszki wódki

    Polewa :

    150 ml śmietany 18%
    2 łyżki kakao
    2-3 łyżki cukru pudru

    Przygotowanie :

    Na sztywno ubijamy pianę z białek systematycznie dodając cukier i żółtka.
    Gdy masa będzie puszysta dodać kisiele i budynie.
    Całość wymieszać do momentu uzyskania jednolitej barwy.
    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 st.C przez 50 minut.

    Margarynę, masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę.
    Pod koniec ucierania dodać serek i wódkę.
    Całość dobrze wymieszać
    Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.

    Śmietanę, kakao i cukier mieszać do momentu połączenia składników.
    Tak przygotowaną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

  • Jedna odpowiedź do “Kisielowo-budyniowe”

    1. gin pisze:

      Naprawdę zaciekawiło mnie to ciasto, zapisuję do wypróbowania 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Babka bananowa

    Powstała z zamiłowania do ciast prostych. Składniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. śmietany 18% 0,5 szkl. cukru 2...

    Zamknij