Kisielowo-budyniowe
Na osłodę wiśniowy powiew słodkości
Składniki :
2 kisiele wiśniowe z cukrem
2 budynie wiśniowe z cukrem
4 łyżki cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
200g masła
250g margaryny
0,5 szkl. cukru
2 żółtka
serek homogenizowany waniliowy
2 kieliszki wódki
Polewa :
150 ml śmietany 18%
2 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
Na sztywno ubijamy pianę z białek systematycznie dodając cukier i żółtka.
Gdy masa będzie puszysta dodać kisiele i budynie.
Całość wymieszać do momentu uzyskania jednolitej barwy.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 st.C przez 50 minut.
Margarynę, masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę.
Pod koniec ucierania dodać serek i wódkę.
Całość dobrze wymieszać
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Śmietanę, kakao i cukier mieszać do momentu połączenia składników.
Tak przygotowaną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Naprawdę zaciekawiło mnie to ciasto, zapisuję do wypróbowania 🙂