Kokosanka z papają kandyzowaną
Kokosanka z papają kandyzowaną to mój pomysł na połączenie wiórków kokosowych
z owocami kandyzowanymi.
Składniki :
2 szkl. mąki
150g wiórków kokosowych (użyłam firmy F.H.U. JAWO )
100g papai kandyzowanej (użyłam firmy F.H.U. JAWO )
5 jaj1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300g masła
2 łyżki mleka kokosowego (użyłam firmy Alpro) może być również zwykłe mleko
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Kandyzowaną papaję kroimy w kostkę, gdy jej kawałki są duże.
Dodajemy do masy wraz z wiórkami.
Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 50-60 minut.
Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem (gdy będzie suchy wyciągamy ciasto).
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Paulinko ale pyszne ciacho. Kokos uwielbiam a dodatki super 🙂 pozdrawiam 🙂
smakowicie wyglada
mniam lubię ciasta z kokosem
Bardzo fajny przepis, ciasto wyglada na smaczne
mniam
pychotka muszę wypróbować
Przepis wart wypróbowania 🙂
Niezwykle smacznie wygląda 🙂
Kocham ciasta 😀 Trafiłaś w mój gust!
Z przyjemniścią bym skosztowała. ciasteczka kokosanki zawsze wywołuje u mnie baaaardzo miłe skojarzenia !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
kokos uwielbiam 🙂
Przepięknie wygląda . oka nie można oderwać .
Ciasto pyszne ,sypkie ,mocno kokosowe .Tylko w pszepisie nie ma podanej ilości proszku do pieczenia ,ja dalam płaską łyżeczkę .
Cieszę się, że wyszło i smakowało. Faktycznie zakręciłam się z ilością ja osobiście dodałam 1,5 łyżeczki