Kompot z suszu i cytrusów
Kompot z suszu i cytrusów z dodatkiem napoju kokosowego
zaskoczy smakiem niejednego. Ciekawe połączenie smaków i aromatów.
Podany na ciepło idealnie nas rozgrzeje w zimowy dzień.
Inspiracją do stworzenia tego przepisu był dla mnie udział w warsztatach Alpro
z których relację niedługo Wam przedstawię.
Składniki :
2,5 l wody
1 l napoju kokosowego (użyłam firmy Alpro)
100g suszonej żurawiny
100g suszonych jabłek
5 fig
50g daktyli
100g suszonych moreli (użyłam ze sklepu Lecce)
5 pomarańczy
2 limonki
1 cytryna
korzeń imbiru
cynamon
kardamon
laska wanilii
cukier
3 saszetki herbaty zielonej (użyłam firmy Teekanne)
Przygotowanie :
Gorącą wodą zalewamy cały susz.
Gotujemy 35 minut.
W między czasie zaparzamy herbatę w szklance.
Dodajemy imbir oczyszczony i starty na tarce (ilość wedle upodobań).
Gdy kompot się zagotuje wlewamy mleko.
Cytrusy myjemy.
Z jednej limonki ścieramy skórkę do kompotu, a drugą kroimy w plastry.
Pomarańcze kroimy w plastry.
Cytrynę wyciskamy.
Wszystkie cytrusy, herbatę i wanilię dodajemy do kompotu.
Przyprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem i cukrem wedle uznania.
Kompot przecedzamy i podajemy na ciepło, by nas rozgrzał bądź na zimno z kostkami lodu.
Taki kompot to samo zdrowie.
Smacznego
Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Nigdy nie piłam kompotu z suszu wraz z mlekiem. Wielki plus za oryginalność w łączeniu składników 🙂 Pozdrawiam!
Pyszny kompocik 🙂 od razu przypomniały mi się warsztaty 🙂 pozdrowionka 🙂
brzmi pysznie 🙂
Robiłam z mlekiem i muszę przyznać , ze wyszedł przepyszny 🙂
Ciekawe połączenie
wigilijny kompot + cytrusy? może być smaczne. muszę wypróbować
uwielbiam 🙂