Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Kopytka

  • Kopytka

    Kto ich nie zna ?
    Ten smak przywołuje miłe wspomnienia,
    chwile gdy było się dzieckiem

    Składniki :

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    mąka
    sól
    olej

    Przygotowanie :

    Ziemniaki obieramy, myjemy.
    Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Odcedzamy.
    Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę/maszynkę.
    Na stolnicy wykładamy przeciśnięte ziemniaki.
    Dodajemy jajka i mąkę.
    Mąki dodajemy tyle, by ciasto nie lepiło się do rąk.
    Wyrabiamy na gładką masę.
    Z ciasta formujemy wałki które kroimy ostrym nożem
    na kawałki ok.2cm.
    Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się
    osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki oleju.
    Kluski wyciągamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.
    Podajemy z masłem, skwarkami, sosem.

    Rada :

    Nie musimy dodawać oleju, ale sprawia on, że kluski się nie
    zlepiają w trakcie gotowania.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *