Kopytka
Kto ich nie zna ?
Ten smak przywołuje miłe wspomnienia,
chwile gdy było się dzieckiem
Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
mąka
sól
olej
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy.
Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę/maszynkę.
Na stolnicy wykładamy przeciśnięte ziemniaki.
Dodajemy jajka i mąkę.
Mąki dodajemy tyle, by ciasto nie lepiło się do rąk.
Wyrabiamy na gładką masę.
Z ciasta formujemy wałki które kroimy ostrym nożem
na kawałki ok.2cm.
Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się
osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki oleju.
Kluski wyciągamy łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.
Podajemy z masłem, skwarkami, sosem.
Rada :
Nie musimy dodawać oleju, ale sprawia on, że kluski się nie
zlepiają w trakcie gotowania.
Dodaj komentarz