Menu
  • Dziś jest : 13 lipca 2024 Imieniny : Irwina, Margarety, Sary
  • Menu

    Kostka budyniowa

  • Kostka budyniowa

    Łatwe w wykonaniu i szybkie w zjadaniu
    tak można powiedzieć o tym cieście.

    Składniki :

    1,5 op krakersów
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    1l mleka
    200g masła
    do posypania wiórki kokosowe (ja użyłam Kresto)

    Przygotowanie :

    Formę wykładamy papierem do pieczenia.
    Na nim układamy warstwę krakersów.
    W garnku zagotowujemy 0,5l leka z masłem i cukrem.
    W między czasie w do pozostałego mleka
    Wsypujemy mąki wymieszane z budyniem.
    Mieszamy ,by nie było grudek.
    Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego
    przygotowaną masę mączno-budyniową.
    Szybko mieszamy do połączenia składników.
    Gotujemy jeszcze chwilkę.
    Gorącą masę wykładamy na krakersy.
    Następnie przykrywamy je drugą ich częścią.
    Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Czekamy aż ciasto ostygnie po czym wkładamy je do lodówki.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Kostka budyniowa”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Pysznie wygląda .

    2. malwina pisze:

      jaka foremka? jakies konkretne miary!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *