Menu
  • Dziś jest : 21 maja 2020 Imieniny : Kryspina, Wiktora, Jana
  • Menu

    Kotlet schabowy z ananasem, żurawiną i serem

  • Kotlet schabowy z ananasem, żurawiną i serem

    Czy wyobrażamy sobie nasze polskie menu bez kotleta schabowego? Przyznam szczerze, że ja miałabym z tym duży problem.
    Ile jednak można smakować jeden kotlet czasami trzeba odmiany który zaskoczy i głód ukoi.
    Dużo pomysłów miałam,ale najbardziej przypadł mi do smaku Kotlet schabowy z ananasem, żurawiną i serem.

    Składniki na 4 porcje :

    4 kotlety schabowe
    4 plastry ananasa z syropu
    4 łyżeczki żurawiny (użyłam firmy Develey)
    150g sera żółtego
    sól
    pieprz
    olej
    2 jajka
    3/4 szkl. bułki tartej
    pieprz cayenne
    1 szkl. wody

    Dodatkowo :

    brytfanna z kratką

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Schładzamy w lodówce.
    Jajka rozkłócamy w jednej misce, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
    Panierujemy kotlety jajko – bułka.
    Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Pozostały olej wlewamy do brytfanny wraz z wodą.
    Usmażone kotlety układamy na kratce w brytfannie.
    Na każdy kotlet kładziemy plaster ananasa, posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Wierzch posypujemy pieprzem cayenne.
    Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C
    Podajemy na ciepło z łyżeczką żurawiny na środku w ananasie.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *