Kotlet schabowy z ananasem, żurawiną i serem
Czy wyobrażamy sobie nasze polskie menu bez kotleta schabowego? Przyznam szczerze, że ja miałabym z tym duży problem.
Ile jednak można smakować jeden kotlet czasami trzeba odmiany który zaskoczy i głód ukoi.
Dużo pomysłów miałam,ale najbardziej przypadł mi do smaku Kotlet schabowy z ananasem, żurawiną i serem.
Składniki na 4 porcje :
4 kotlety schabowe
4 plastry ananasa z syropu
4 łyżeczki żurawiny (użyłam firmy Develey)
150g sera żółtego
sól
pieprz
olej
2 jajka
3/4 szkl. bułki tartej
pieprz cayenne
1 szkl. wody
Dodatkowo :
brytfanna z kratką
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy solą i pieprzem.
Schładzamy w lodówce.
Jajka rozkłócamy w jednej misce, do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
Panierujemy kotlety jajko – bułka.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Pozostały olej wlewamy do brytfanny wraz z wodą.
Usmażone kotlety układamy na kratce w brytfannie.
Na każdy kotlet kładziemy plaster ananasa, posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Wierzch posypujemy pieprzem cayenne.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C
Podajemy na ciepło z łyżeczką żurawiny na środku w ananasie.
Smacznego
Dodaj komentarz