Kotlety mielone z pieczarkami i serem
Kotlety w naszej tradycji kulinarnej są znane od niepamiętnych czasów. Serwowały je nasze mamy, babcie z pokolenia na pokolenie były urozmaicane, inaczej podawane. Wzbogacały się o coraz to nowsze dodatki, by się nam nie nudziły, a zjadane były z prawdziwym smakiem. Dzisiaj postanowiłam dla moich chłopców przygotować Kotlety mielone z pieczarkami i serem. Pyszne i syte zawsze się sprawdzą.
Składniki :
500g mięsa mielonego z łopatki
500g pieczarek
200g sera żółtego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
sól
pieprz
Dodatkowo :
bułka tarta do obsypania
olej
Przygotowanie :
Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Ser ścieramy na tarce i dodajemy do farszu.
Wbijamy jajka.
Wszystko mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Odrywamy kawałki farszu mięsnego, formujemy okrągłe kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (po kilka minut na stronę) na rozgrzanym oleju.
Do przygotowania kotletów użyłam noży firmy Fiskars które już od dawna goszczą u mnie w domu. Ich klasyczny design sprawdzi się rewelacyjnie w każdej kuchni od klasycznej po nowoczesną. Noże są lekkie w użyciu. Praca z nimi to czysta i szybka przyjemność. Są ostre dzięki czemu cięcia są precyzyjne, a szatkowanie i czy porcjowanie to prostota i przyjemność. Ponadto noże mają tą zaletę, że są łatwe w czyszczeniu. Umyjemy je ręcznie jak i w zmywarce. Jeśli więc zastanawiacie się nad kupnem noży polecam firmę Fiskars i jej noże uniwersalne i specjalistyczne.
Na pewno smakowite. Ja robię podobne -tylko pieczarki ścieram na grubej tarce -smażę z cebulką i dodaję do miesa [po ostudzeniu] pozdrawiam .Alicja.