Menu
  • Dziś jest : 6 kwietnia 2019 Imieniny : Izoldy, Celestyny, Ady
  • Menu

    Kotlety mielone z pieczarkami i serem

  • Kotlety mielone z pieczarkami i serem

    Kotlety w naszej tradycji kulinarnej są znane od niepamiętnych czasów. Serwowały je nasze mamy, babcie z pokolenia na pokolenie były urozmaicane, inaczej podawane. Wzbogacały się o coraz to nowsze dodatki, by się nam nie nudziły, a zjadane były z prawdziwym smakiem. Dzisiaj postanowiłam dla moich chłopców przygotować Kotlety mielone z pieczarkami i serem. Pyszne i syte zawsze się sprawdzą.

    Składniki :

    500g mięsa mielonego z łopatki
    500g pieczarek
    200g sera żółtego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 jajka
    sól
    pieprz

    Dodatkowo :

    bułka tarta do obsypania
    olej

    Przygotowanie :

    Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
    Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Natkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Ser ścieramy na tarce i dodajemy do farszu.
    Wbijamy jajka.
    Wszystko mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Odrywamy kawałki farszu mięsnego, formujemy okrągłe kotlety.
    Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (po kilka minut na stronę) na rozgrzanym oleju.

    Do przygotowania kotletów użyłam noży firmy Fiskars które już od dawna goszczą u mnie w domu. Ich klasyczny design sprawdzi się rewelacyjnie w każdej kuchni od klasycznej po nowoczesną. Noże są lekkie w użyciu. Praca z nimi to czysta i szybka przyjemność. Są ostre dzięki czemu cięcia są precyzyjne, a szatkowanie i czy porcjowanie to prostota i przyjemność. Ponadto noże mają tą zaletę, że są łatwe w czyszczeniu. Umyjemy je ręcznie jak i w zmywarce. Jeśli więc zastanawiacie się nad kupnem noży polecam firmę Fiskars i jej noże uniwersalne i specjalistyczne.

    Zapisz

    Zapisz

  • Jedna odpowiedź do “Kotlety mielone z pieczarkami i serem”

    1. To ja pisze:

      Na pewno smakowite. Ja robię podobne -tylko pieczarki ścieram na grubej tarce -smażę z cebulką i dodaję do miesa [po ostudzeniu] pozdrawiam .Alicja.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami

    Rolada z bitą śmietaną, mascarpone i malinami to aksamit na podniebieniu. Smak i zapach,co zmysły pobudza i na naszej silnej...

    Zamknij