Kotlety nadziewane morelami i pistacjami z sosem
Powstały pod wpływem chwili, ale wyszły pyszne.
Składniki :
8 kotletów schabowych po 2 cm grubości
1 szkl. moreli Kresto
1 szkl. pistacji
2 jajka
1 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. sera żółtego startego np. rokpol
2 dymki
olej
sól
pieprz
2 łyżki magii
1 łyżka pasty pomidorowej
Sos składniki :
1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
1 szkl. bulionu rosołowego ( u mnie ten z kostki)
1 szkl. jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Magii mieszamy z pastą pomidorową.
Pistacje obieramy i siekamy.
Morele kroimy, a ser ścieramy na tarce.
Dymkę siekamy.
Wszystkie te składniki łączymy.
Kotlety myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż (tak, by powstała kieszeń).
Środki kotletów napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczką.
Mięso panierujemy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce.
Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
W garnuszku łączymy jogurt z mąką, następnie dodajemy mleko i bulion
doprawiamy do smaku i zagotowujemy ciągle mieszając.
Gdy sos zgęstnieje ściągamy go z ognia.
Usmażone kotlety polewamy sosem.
Dodaj komentarz