Kotlety rybne
Dziś piątek większość z nas stara się pościć, ale co zrobić gdy brak nam pomysłu na obiad. Czas goni jak szalony, weekend za pasem trzeba zrobić zakupy, zająć się domem. Wszystko jest na naszej głowie. Ceny nas nie rozpieszczają idąc cały czas w górę. Wszystko to sprawia, że tracimy siłę i chęci.
Chcąc zrobić domowy obiad zachodzimy w głowę, co dziś przygotować. Najlepiej jest przygotować coś szybkiego i prostego. Kotlety rybne to świetne rozwiązanie. Ustalając sobie zasadę, że w piątki pościmy wielu osobom udaje się na stałe wprowadzić do swojego tygodniowego menu ryby których spożycie jest u nas znikome. Ja chcąc zaoszczędzić sobie czasu zawsze planuję, co mam kupić przeglądam gazetki promocyjne, by kupić więcej za mniej (ostatnio wykorzystałam do poszerzenia swojej wiedzy z promocjami gazetkę do sklepu Lidl), a przy tym przygotować coś smacznego, co zaskoczy domowników odmiennością. Dlatego dziś u nas rządzą kotlety rybne z jajkiem. Jesteście chętni? Zapraszam
Składniki:
0,5 kg filetów ryb np. dorsz
5 jajek
sól
pieprz prawdziwy i ziołowy
pęczek koperku
1 czerstwa bułka
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Jajka (4 szt.) gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Studzimy, obieramy i siekamy.
Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę.
Filet myjesz, osuszasz, przepuszczasz przez maszynkę.
Dodajesz posiekane jajka, koperek.
Wbijamy jajko.
Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Wyrabiamy do połączenia składników.
Formujemy okrągłe kotlety.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor (ok.5-6 minut/1 strona kotleta) uważając, by się nie przypaliły.
Smacznego
Już wiem, co dziś zrobię 🙂
W takim razie smacznego życzę 😉
Bardzo fajny obiadek 🙂
Dziękuje to taka szybka wersja na piątkowy postny obiad
pyszne:)
Dziękuje
Spróbujemy z przyjemnością 🙂
Szczerze polecam 😉