Kotlety siekane z cukinią
Kotlety siekane z cukinią to alternatywa dla każdego komu znudziły się tradycyjne kotlety schabowy czy mielony towarzyszą nam od zawsze. Ja swoje kotlety siekane z cukinią zrobiłam jako eksperyment, małą wariację która sprawdziła się idealnie urozmaicając nam posiłek i nieziemsko smakować.
Składniki :
500g piersi z indyka lub kurczaka
1 średnia cukinia
200g sera żółtego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo :
olej
bułka tarta
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.
Odrobinę solimy i odstawiamy, by puściła wodę którą odsączamy
(najlepiej jest cukinię umieścić na sitku, odrobinę posolić i odczekać około 15 minut, po czym odcisnąć).
W między czasie myjemy, osuszamy i siekamy pierś z indyka.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Natkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie z wyrobionego farszu lepimy w dłoniach kotlety na kształt kulek.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
A zastanawiałem się co zrobić sobie na obiad,a teraz tylko szybko trzeba na bazarek po cukinię lecieć i robić
kocham cukinię za jej uniwersalność, kotleciki wyglądają przepysznie 🙂
Wypróbowałam przepis. Placuszki pyszne cała rodzina nawet córeczka się zajadała. Szybkie, proste i pyszne 🙂 polecam