Menu
  • Dziś jest : 28 kwietnia 2024 Imieniny : Pawła, Walerii, Ludwika
  • Menu

    Kotlety siekane z cukinią

  • Kotlety siekane z cukinią

    Kotlety siekane z cukinią to alternatywa dla każdego komu znudziły się tradycyjne kotlety schabowy czy mielony towarzyszą nam od zawsze. Ja swoje kotlety siekane z cukinią zrobiłam jako eksperyment, małą wariację która sprawdziła się idealnie urozmaicając nam posiłek i nieziemsko smakować.

    Składniki :

    500g piersi z indyka lub kurczaka
    1 średnia cukinia
    200g sera żółtego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz

    Dodatkowo :

    olej
    bułka tarta

    Przygotowanie :

    Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.
    Odrobinę solimy i odstawiamy, by puściła wodę którą odsączamy
    (najlepiej jest cukinię umieścić na sitku, odrobinę posolić i odczekać około 15 minut, po czym odcisnąć).
    W między czasie myjemy, osuszamy i siekamy pierś z indyka.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Natkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Następnie z wyrobionego farszu lepimy w dłoniach kotlety na kształt kulek.
    Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

    Zapisz

    Zapisz

  • 3 odpowiedzi na “Kotlety siekane z cukinią”

    1. Piotrek pisze:

      A zastanawiałem się co zrobić sobie na obiad,a teraz tylko szybko trzeba na bazarek po cukinię lecieć i robić

    2. piegusek pisze:

      kocham cukinię za jej uniwersalność, kotleciki wyglądają przepysznie 🙂

    3. Ania pisze:

      Wypróbowałam przepis. Placuszki pyszne cała rodzina nawet córeczka się zajadała. Szybkie, proste i pyszne 🙂 polecam

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *