Krucha szarlotka mojej Mamy
Ciasto które piec nauczyła mnie moja Mama .
Przepis jest w naszej rodzinie niezliczoną liczbę lat.
Składniki :
70 dag mąki pszennej,
kostka margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 jajka,
kieliszek spirytusu lub wódki,
1 szkl. białego cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
3 kg jabłek ( antonówka lub reneta jest najlepsza),
Przygotowanie :
Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25×36 wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min.
Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Rady :
Szarlotkę można jeść po ostygnięciu jak również na ciepło .
Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi ,bitą śmietaną i syropem malinowym lub czekoladowym jako mały rarytas.
Dodaj komentarz