Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Krucha szarlotka mojej Mamy

  • Krucha szarlotka mojej Mamy

    Ciasto które piec nauczyła mnie moja Mama .

    Przepis jest w naszej rodzinie niezliczoną liczbę lat.

    Składniki :

    70 dag mąki pszennej,
    kostka margaryny,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    4 jajka,
    kieliszek spirytusu lub wódki,
    1 szkl. białego cukru,
    2 łyżeczki cynamonu,
    3 kg jabłek ( antonówka lub reneta jest najlepsza),

    Przygotowanie :

    Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
    Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
    Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
    Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25×36 wykładamy papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
    Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min.
    Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta.
    Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut.
    Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

    Rady :

    Szarlotkę można jeść po ostygnięciu jak również na ciepło .
    Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi ,bitą śmietaną i syropem malinowym lub czekoladowym jako mały rarytas.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Lodowiec

    Lodowiec idealny na zaspokojenie najbardziej wybrednego podniebienia. Składniki : 1,5 paczki biszkoptów 5 galaretek 1,5 kostki masła 1 szkl. mleka...

    Zamknij