Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Kruche z jabłkami

  • Kruche z jabłkami

    W tym roku jabłek mamy pod dostatkiem więc nie chciałam pozwolić, by się zmarnowały.
    Na biegu powstał pomysł na to ciasto.

    Składniki :

    2,5 szkl. mąki
    2 żółtka
    150g masła + masło do natłuszczenia formy
    8 łyżki zimnej wody
    2,5-3 kg jabłek
    3/4 szkl. cukru
    cynamon (opcjonalnie)

    Przygotowanie :

    Z mąki ,masła, wody (4 łyżki) i żółtek
    zagniatamy ciasto.
    Rozwałkowujemy na owal.
    Formę do tarty natłuszczamy.
    Wkładamy rozwałkowane ciasto,
    a jego nadmiar odcinamy.
    Wyłożoną blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki,
    a pozostałe ciasto do zamrażalnika.
    Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
    Na przygotowane ciasto wykładamy nadzienie.
    Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

    Nadzienie :

    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
    Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
    Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.

    Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
    Smacznego

    jablka

    jablka_wolnosci

  • 4 odpowiedzi na “Kruche z jabłkami”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Jestem na diecie a ty mi tu serwujesz takie pyszne smakołyki 😉

    2. Justyna pisze:

      oj tak pewnie przepyszne to ciasto

    3. natii pisze:

      pysznie wygląda, kruchutkie, to coś dla mnie 🙂

    4. gin pisze:

      Mmm, musiało być pyszne 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *