Kruche z jabłkami
W tym roku jabłek mamy pod dostatkiem więc nie chciałam pozwolić, by się zmarnowały.
Na biegu powstał pomysł na to ciasto.
Składniki :
2,5 szkl. mąki
2 żółtka
150g masła + masło do natłuszczenia formy
8 łyżki zimnej wody
2,5-3 kg jabłek
3/4 szkl. cukru
cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Z mąki ,masła, wody (4 łyżki) i żółtek
zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na owal.
Formę do tarty natłuszczamy.
Wkładamy rozwałkowane ciasto,
a jego nadmiar odcinamy.
Wyłożoną blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki,
a pozostałe ciasto do zamrażalnika.
Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
Na przygotowane ciasto wykładamy nadzienie.
Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
Nadzienie :
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.
Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
Smacznego
Jestem na diecie a ty mi tu serwujesz takie pyszne smakołyki 😉
oj tak pewnie przepyszne to ciasto
pysznie wygląda, kruchutkie, to coś dla mnie 🙂
Mmm, musiało być pyszne 🙂