Kukułeczka kuka czyli pijana kukułka
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znika w oka mgnieniu
Składniki :
1 l mleka + 1/4 szkl
0,4 kg cukierków kukułek
4 budynie czekoladowe z cukrem
350 g herbatników (op)
kostka + 2 łyżki masła
2 łyżki miodu
100 g gorzkiej/ deserowej czekolady
2 łyżki kakao
150 ml likieru kawowego
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy 0,5l mleka dokładamy kukułki i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając
do momentu aż kukułki się rozpuszczą. W pozostałej ilości (0,5l mleka) rozrobić budynie tak żeby nie było grudek.
Gdy kukułki się zagotują dodajemy budyń i mieszamy do momentu zgęstnienia masy ok.4 minuty.
Powstałą masę studzimy. W misce miksujemy kostkę masła z kakaem dodając stopniowo masę.
Na samym końcu dodać likier. Całość wymieszać na gładką masę.
Blaszkę (o wymiarach ok. 25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na papierze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy 1/3 wystudzonej masy.
Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy do momentu aż na samej górze pozostanie masa.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po 2 łyżki masła i miodu oraz 1/4 szkl.mleka.
Powstałym sosem zdobimy ciasto. Możemy stworzyć wzorki lub zostawić idealnie gładką.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego
Wow takiego ciasta jeszcze nie jadłam i juz żałuję, bo aż ślinka mi cieknie