Menu
  • Dziś jest : 19 stycznia 2025 Imieniny : Henryka, Mariusza, Erwina
  • Menu

    Kulebiak z kapustą, grzybami i kiełbasą

  • Święta coraz bliżej, a my zastanawiamy się, co przygotować na tyle dni. Czym zaskoczyć, co i jak podać.
    Specjalnie dziś mam dla Was propozycję na danie które możecie podać na wigilijny stół jeśli pominiecie jeden składnik.
    Jest to danie na kulebiak z kapustą, grzybami i kiełbasą.
    Nie wiem czy wiecie, ale kulebiak jest potrawą kuchni rosyjskiej.
    Jest to pieróg z ciasta drożdżowego bądź półkruchego nadziany farszem mięsnym, rybnym bądź warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego dania można pokusić się o stwierdzenie, że jego nazwa wywodzi się z języka niemieckiego od słowa Kohlgeback oznaczającego ciasto nadziane kapustą.
    Kulebiak znalazł również swoje miejsce w kuchni polskiej gdzie najczęściej jest nadziewany kapustą.
    Ja dodałam jeszcze grzyby, by było bardziej wigilijne, a kiełbasa trafiła do niego na prośbę mojego męża 😉
    Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że przyrządzany na Lubelszczyźnie Kulebiak generałowej Kickiej z nadzieniem warzywno mięsnym od 2009 roku jest wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych.
    Jeśli jesteście ciekawi jego smaku koniecznie wypróbujcie przepis w wersji wigilijnej bądź wzbogaconej o dodatki mięsne.

    Składniki :

    Ciasto :

    500g mąki pszennej
    50g drożdży
    1 szkl. mleka
    4 żółtka
    100g masła
    sól
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:

    500g kapusty
    500g grzybów
    1/2 zawijanego pętka kiełbasy (ja użyłam Kiełbasy z firmy Hańderek)
    cebula
    sól
    pieprz
    cukier
    olej

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem.
    Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
    Wbijamy 3 żółtka oraz roztopione i przestudzone masło.
    Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie również go dodajemy.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je cienko dostosowując je do formy w jakiej będziemy piec.
    Nałożyć równo przestudzony farsz.
    Zwinąć ciasno.
    Następnie włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 45-50 minut.
    Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem – gdy jest suchy ciasto możemy wyciągnąć.

     

    Farsz:

    Grzyby najlepiej moczyć przez noc, a później obgotować, odsączyć i pokroić.
    Kapustę obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
    Następnie odciskamy i siekamy drobno.
    Podsmażamy na oleju obraną i pokrojoną cebulkę.
    Dodajemy posiekaną kapustę.
    Smażymy razem.
    Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
    Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę/półplastry (jak nam pasuje) i podsmażamy.
    Dodajemy do kapusty wraz z grzybami.
    Całość raz jeszcze doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.

  • 2 odpowiedzi na “Kulebiak z kapustą, grzybami i kiełbasą”

    1. Zuza pisze:

      ale pięknie wygląda! 🙂 oj bym zjadła 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *