Kulebiak z kapustą, grzybami i kiełbasą
Święta coraz bliżej, a my zastanawiamy się, co przygotować na tyle dni. Czym zaskoczyć, co i jak podać.
Specjalnie dziś mam dla Was propozycję na danie które możecie podać na wigilijny stół jeśli pominiecie jeden składnik.
Jest to danie na kulebiak z kapustą, grzybami i kiełbasą.
Nie wiem czy wiecie, ale kulebiak jest potrawą kuchni rosyjskiej.
Jest to pieróg z ciasta drożdżowego bądź półkruchego nadziany farszem mięsnym, rybnym bądź warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego dania można pokusić się o stwierdzenie, że jego nazwa wywodzi się z języka niemieckiego od słowa Kohlgeback oznaczającego ciasto nadziane kapustą.
Kulebiak znalazł również swoje miejsce w kuchni polskiej gdzie najczęściej jest nadziewany kapustą.
Ja dodałam jeszcze grzyby, by było bardziej wigilijne, a kiełbasa trafiła do niego na prośbę mojego męża 😉
Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że przyrządzany na Lubelszczyźnie Kulebiak generałowej Kickiej z nadzieniem warzywno mięsnym od 2009 roku jest wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych.
Jeśli jesteście ciekawi jego smaku koniecznie wypróbujcie przepis w wersji wigilijnej bądź wzbogaconej o dodatki mięsne.
Składniki :
Ciasto :
500g mąki pszennej
50g drożdży
1 szkl. mleka
4 żółtka
100g masła
sól
1 łyżeczka cukru
Farsz:
500g kapusty
500g grzybów
1/2 zawijanego pętka kiełbasy (ja użyłam Kiełbasy z firmy Hańderek)
cebula
sól
pieprz
cukier
olej
Przygotowanie :
Ciasto:
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem.
Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
Wbijamy 3 żółtka oraz roztopione i przestudzone masło.
Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie również go dodajemy.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je cienko dostosowując je do formy w jakiej będziemy piec.
Nałożyć równo przestudzony farsz.
Zwinąć ciasno.
Następnie włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 45-50 minut.
Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem – gdy jest suchy ciasto możemy wyciągnąć.
Farsz:
Grzyby najlepiej moczyć przez noc, a później obgotować, odsączyć i pokroić.
Kapustę obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
Następnie odciskamy i siekamy drobno.
Podsmażamy na oleju obraną i pokrojoną cebulkę.
Dodajemy posiekaną kapustę.
Smażymy razem.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę/półplastry (jak nam pasuje) i podsmażamy.
Dodajemy do kapusty wraz z grzybami.
Całość raz jeszcze doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
ale pięknie wygląda! 🙂 oj bym zjadła 🙂
Dziękuje 😉