Kulki serowe
Kulki serowe to słodki dodatek do umilenia nam wielu chwil.
Składniki :
0,5 kg mąki pszennej,
0,4 kg sera białego półtłustego,
0,5 szkl.cukru,
cukier waniliowy,
4 żółtka,
250 ml śmietany 22 lub 18%,
łyżeczka sody,
1,5 łyżki octu,
szczypta soli,
2 kostki smalcu,
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Ser zmielić 2 razy.
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtek, soli, sody, octu i zmielonego sera zagnieść ciasto.
Cisto wyrobić na aksamitną masę, następnie rozwałkować na grubość ok.1,5 cm.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka.
Smalec rozpuścić w garnku, a gdy będzie już rozgrzany smażyć kółka z dwóch stron na rumiany kolor.
Usmażone kulki wykładać na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu miał gdzie się wchłonąć.
Gdy kulki będą ostudzone posypać je cukrem pudrem.
Smacznego
- Kulki serowe to słodki dodatek do umilenia nam wielu chwil.
wyglądają pysznie 🙂
Sprawdziliśmy wyszły nam bajeczne 🙂 Dziękujemy