Kurczak w cieście
Pomysł na kurczaka w tym wydaniu zrodził się pod wpływem chwili gdyż potrzebowałam na wyjazd zrobić do jedzenia
coś pożywnego, co zda egzamin przez cały dzień.
Składniki :
1 kg mąka pszenna
100g drożdże
do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
margaryna ( roztopiona kostka ) Palma z murzynkiem
2 szklanki mleka
5 jajek
2 cukry waniliowe
podwójna pierś z kurczaka
800 g pieczarek
300 g sera żółtego
puszka kukurydzy
łyżka oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka czerwona
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania :
Ciasto Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy na oleju i doprawiamy do smaku
(solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, bazylią, oregano i ziołami ).
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Podduszamy je na patelni na maśle
pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o małych/średnich oczkach.Kukurydzę przekładamy na sitko i przelewamy wodą,
odstawiamy do odsączenia.
Z wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy prostokąty ( o długości np.20cm ) na których środek układamy
kawałki piersi kurczaka, pieczarki, kukurydzę i ser następnie zlepiamy.
Tak przygotowane ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 15-20 minut ( aż się zrumienią).
Dodaj komentarz