Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem podana jako szybki obiad
dla całej naszej rodziny. Syty i smaczny obiad łatwy w przygotowaniu.
Składniki :
450g rozdrobnionego szpinaku
1000g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
2 cebule
8 ząbków czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
oliwa
300g płatów makaronu lasagne
1 puszka krojonych pomidorów
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
100g sera żółtego
3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Czosnek (2-4 ząbki) i cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
Stopniowo dodajemy mięso, a gdy zmieni kolor dodajemy pomidory z puszki
oraz koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem poddusić pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek (3-4 ząbki).
Dodajemy szpinak i podduszamy aż odparuje.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podduszamy jeszcze 5 minut.
Naczynie w którym będziemy przygotowywać naszą lasagne natłuszczamy masłem.
Na dno wykładamy warstwę płatów przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Na płatach wykładamy połowę mięsa na nim ponownie płaty lasagne i połowę szpinaku.
Czynność powtarzamy.
Na samej górze na szpinak ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
Podajemy na ciepło.
Smacznego
smakowicie wygląda
Lazania to świetne danie 🙂
super 😉
Ale to smacznie wygląda. Piszę się na kawałek.
Pyszna, bardzo dawno jej nie robiłam. Muszę koniecznie to nadrobić 🙂