Lasagne
Idealna dla miłośników makaronów i nie tylko
Składniki :
Lasagne 300g (w płatach)
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego
300g pieczarek
200 ml czerwonego delikatnie wytrawnego wina
190g koncentrat pomidorowy
oliwa
1 łyżeczka cukru
100g masła
75g mąki pszennej
600 ml mleka Alpro
1 jajko
200g sera żółtego
sól
pieprz
Przygotowanie :
Lasagne przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na patelnie.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Następnie dodajemy do cebuli i czosnku.
Wszystko podsmażamy i dodajemy mięso.
Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor z różowego.
Przykręcamy ogień i dolewamy wino. Całość gotujemy ok.10 minut.
Dodajemy koncentrat i cukier i gotujemy aż całość uzyska dość jednolitą konsystencję.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy około 3 minuty.
Garnek zdejmujemy z ognia dodajemy mleko i mieszamy, by nie było grudek.
Następnie ponownie stawiamy garnek na kuchence na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając aż
sos będzie spulchniony.
Sos studzimy i dodajemy rozkłócone jajko i połowę startego na drobnych oczkach żółtego sera.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Naczynie w którym będziemy piec natłuszczamy.
Na dno wykładamy 1 warstwę płatów lasagne na którą wykładamy połowę farszu.
Czynność powtarzamy. Na wierzch układamy ostatnią warstwę płatów.
Na nią wylewamy sos beszamelowy i posypujemy pozostałym startym żótym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 30 minut.
Dodaj komentarz