Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Lasagne

  • Lasagne

    Idealna dla miłośników makaronów i nie tylko

    Składniki :

    Lasagne 300g (w płatach)
    2 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    500g mięsa mielonego
    300g pieczarek
    200 ml czerwonego delikatnie wytrawnego wina
    190g koncentrat pomidorowy
    oliwa
    1 łyżeczka cukru
    100g masła
    75g mąki pszennej
    600 ml mleka Alpro
    1 jajko
    200g sera żółtego
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Lasagne przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
    Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na patelnie.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
    Następnie dodajemy do cebuli i czosnku.
    Wszystko podsmażamy i dodajemy mięso.
    Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor z różowego.
    Przykręcamy ogień i dolewamy wino. Całość gotujemy ok.10 minut.
    Dodajemy koncentrat i cukier i gotujemy aż całość uzyska dość jednolitą konsystencję.
    W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy około 3 minuty.
    Garnek zdejmujemy z ognia dodajemy mleko i mieszamy, by nie było grudek.
    Następnie ponownie stawiamy garnek na kuchence na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając aż
    sos będzie spulchniony.
    Sos studzimy i dodajemy rozkłócone jajko i połowę startego na drobnych oczkach żółtego sera.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Naczynie w którym będziemy piec natłuszczamy.
    Na dno wykładamy 1 warstwę płatów lasagne na którą wykładamy połowę farszu.
    Czynność powtarzamy. Na wierzch układamy ostatnią warstwę płatów.
    Na nią wylewamy sos beszamelowy i posypujemy pozostałym startym żótym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *