Leczo
Leczo bez tej zupy nie byłoby lata.
Każdy ją zna i chętnie się nią delektuje.
Dużo warzyw to jej nie jedyny atut 😉
Składniki :
3 papryki (czerwona, zielona, żółta – ja takie dałam)
4 średnie pomidory
2 cebule
2 cukinie
500g mortadeli
2 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz cayenne
papryka słodka
woda
Przygotowanie :
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Następnie szklimy na łyżce oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę mortadelę.
Po usmażeniu przekładamy do garnka.
Cukinie, pomidory i paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy
( cukinię kroimy w grubsze plasterki, paprykę i pomidory w kostkę).
Na rozgrzanym oleju smażymy cukinię.
Następnie dokładamy paprykę, a na sam koniec pomidory.
Wszystkie warzywa przekładamy do garnka w którym mamy mortadelę z cebulką przesmażone.
Podlewamy przegotowaną wodą tak aby zupa nie była zbyt rzadka.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Na samym końcu doprawiamy do smaku solą, pieprze, pieprzem cayenne i papryką.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
smaczne i sycące, takie dania lubię:)
Wspaniały przepis trzeba wypróbować