Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Leczo

  • Leczo

    Leczo bez tej zupy nie byłoby lata.
    Każdy ją zna i chętnie się nią delektuje.
    Dużo warzyw to jej nie jedyny atut 😉

    Składniki :

    3 papryki (czerwona, zielona, żółta – ja takie dałam)
    4 średnie pomidory
    2 cebule
    2 cukinie
    500g mortadeli
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    woda

    Przygotowanie :

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Następnie szklimy na łyżce oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę mortadelę.
    Po usmażeniu przekładamy do garnka.
    Cukinie, pomidory i paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy
    ( cukinię kroimy w grubsze plasterki, paprykę i pomidory w kostkę).
    Na rozgrzanym oleju smażymy cukinię.
    Następnie dokładamy paprykę, a na sam koniec pomidory.
    Wszystkie warzywa przekładamy do garnka w którym mamy mortadelę  z cebulką przesmażone.
    Podlewamy przegotowaną wodą tak aby zupa nie była zbyt rzadka.
    Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
    Na samym końcu doprawiamy do smaku solą, pieprze, pieprzem cayenne i papryką.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Leczo”

    1. natalia pisze:

      smaczne i sycące, takie dania lubię:)

    2. Gosia pisze:

      Wspaniały przepis trzeba wypróbować

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *