Lodowiec
Lodowiec idealny na zaspokojenie najbardziej wybrednego podniebienia.
Składniki :
1,5 paczki biszkoptów
5 galaretek
1,5 kostki masła
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki kakao
1 łyżka budyniu waniliowego
Przygotowanie :
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Dno ( standardowej) tortownicy wykładamy warstwą biszkoptów.
Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę.
Odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy drugą galaretkę
i ponownie odstawiamy do stężenia.
Na galaretkę wylewamy połowę kremu i układamy drugą warstwę biszkoptów.
Na biszkoptach ponownie wylewamy kolejno pozostałe 3 galaretki.
Na sam wierzch wylewamy pozostały krem i chłodzimy w lodówce.
Krem
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i budyniem.
Na gotujące się mleko powoli wlewamy masę jajeczną.
Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Do ostudzonej masy dodajemy masło. Całość miksujemy.
Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
Wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Brzmi rewelacyjnie choć szkoda, że to koniec wakacji
Cud miód nic dodać nic ująć
oj miodzio i zapewne przepyszne
Wygląda obiecująco .
Smakowicie wygląda. Fajny przepis na pyszne ciacho 🙂
Jadalna tęcza 🙂
Poprosze kawałek 😛 wygląda apetycznie 🙂