Makaron domowy
Makaron domowy nie ma sobie równych. Nie jest wymagający jeśli chodzi o nakład pracy, wyjdzie każdemu bez wyjątku, a smakiem sprawi, że innego już nie weźmiesz do buzi. Nie ważne czy to Święta i obiad świąteczny czy też środek tygodnia i pomidorowa, co na stole gości makaron domowy sprawdzi się zawsze. U nas zawsze gości według tej samej receptury, a jaką recepturę Wy macie?
Składniki :
500g mąki pszennej
3 żółtka
ciepła woda (ilość – jaką ciasto zabierze)
szczypta soli
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy sól i żółtka oraz ciepłą wodę.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciepłej wody dodajemy tyle, by ciasto się zagniotło i nie było twarde.
Zagniecione ciasto dzielimy na kilka części np. takich po 5 cm.
Każdą część rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką.
Rozwałkowane placki suszymy (ja swoje suszyłam na ściereczkach lnianych).
Gdy placki będą wysuszone kroimy makaron ( kroimy wedle własnego uznania).
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut pilnując, by makaron się nie rozgotował.
Podajemy z zupą np. rosół czy pomidorowa.
Jak domowy to wiadomo, że i zdrowy