Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Makaron domowy

  • Makaron domowy nie ma sobie równych. Nie jest wymagający jeśli chodzi o nakład pracy, wyjdzie każdemu bez wyjątku, a smakiem sprawi, że innego już nie weźmiesz do buzi. Nie ważne czy to Święta i obiad świąteczny czy też środek tygodnia i pomidorowa, co na stole gości makaron domowy sprawdzi się zawsze. U nas zawsze gości według tej samej receptury, a jaką recepturę Wy macie?

    Składniki :

    500g mąki pszennej
    3 żółtka
    ciepła woda (ilość – jaką ciasto zabierze)
    szczypta soli

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy sól i żółtka oraz ciepłą wodę.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Ciepłej wody dodajemy tyle, by ciasto się zagniotło i nie było twarde.
    Zagniecione ciasto dzielimy na kilka części np. takich po 5 cm.
    Każdą część rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką.
    Rozwałkowane placki suszymy (ja swoje suszyłam na ściereczkach lnianych).
    Gdy placki będą wysuszone kroimy makaron ( kroimy wedle własnego uznania).
    Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut pilnując, by makaron się nie rozgotował.
    Podajemy z zupą np. rosół czy pomidorowa.

     

  • Jedna odpowiedź do “Makaron domowy”

    1. Iga pisze:

      Jak domowy to wiadomo, że i zdrowy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *