Makaron z kurczakiem i szpinakiem na ostro
Na sobotę proponuję szybki obiad.
Jest smaczny i łatwy w wykonaniu,
więc mało czasu spędzimy w kuchni.
Składniki :
400g makaronu penne
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej
gałka muszkatołowa
1 szkl. śmietany 18%
1-2 papryczki chili
450g szpinaku w sosie śmietanowym
5-6 ząbków czosnku
Przygotowanie :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie
według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy
i kroimy w kostkę.
Obsypujemy solą i pieprzem.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju.
Po usmażeniu studzimy.
Na czystej patelni rozpuszczamy masło.
Wrzucamy oczyszczony i pokrojony w piórka czosnek.
Czekamy aż się zrumieni.
Dokładamy szpinak.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Następnie dorzucamy umytą, oczyszczoną
i drobno pokrojoną papryczkę chili
oraz śmietanę.
Całość mieszamy, by składniki się połączyły.
Dobrze jest sprawdzić czy nie trzeba jeszcze
doprawić przyprawami do smaku.
Do gotowego szpinaku dodajemy
usmażoną pierś z kurczaka.
Mieszamy i podduszamy razem,
by kurczak dobrze przeszedł sosem.
Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy jeszcze.
Kurczak z sosem wykładamy na ugotowany makaron
choć równie dobrze możemy makaron połączyć z sosem
w jednym garnku mieszając.
Smacznego.
Bardzo dobry przepis, makaron ze szpinakiem to bajka ale z chili nie próbowałem wcześniej. W tym przepisie dodałem trochę – pół- serka ziołowego(al…tte) i wyszło bardzo dobre
Danie znakomite i szybko się przyrządza. Polecam. Bardzo dziękuje.
Miło mi to słyszeć 😉 Pozdrawiam