Makaron z musem truskawkowym
Makaron z musem truskawkowym
to słodkie wydanie obiadu.
Łatwe w przygotowaniu i typowo letnie.
Składniki :
400g makaronu kokardki
1 kg truskawek
200 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru
1 szkl. przegotowanej wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
Truskawki czyścimy, myjemy i odsączamy na sitku.
Odkładamy kilka ładniejszych do dekoracji (ich ilość zależy od nas).
Truskawki wkładamy do garnka, podlewamy wodą.
Dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu mieszając do momentu aż powstanie mus.
Później dodajemy śmietanę połączoną z mąką i dodajemy do truskawek.
Całość zagotowujemy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedzamy na sitku.
Wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym musem.
Na wierzchu układamy połówki odłożonych truskawek.
Smacznego
Typowo letnie danie to mi się właśnie podoba
Hmmmm,…. musi być smaczne:)
Przepysznie wyglada 😉