Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Makaron zapiekany w sosie pomidorowym

  • Makaron w sosie pomidorowym

    Pyszna zapiekana świetna na szybki obiad.

    Składniki :

    400g makaronu świderki
    1 podwójna pierś z kurczaka
    200g sera żółtego
    4 jajka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany (ja użyłam firmy Prymat)
    oregano (ja użyłam firmy Prymat)
    bazylia (ja użyłam firmy Prymat)

    ziele prowansalskie
    papryka czerwona ostra (ja użyłam firmy Prymat)
    1 łyżka oleju
    2 łyżki masła do sosu + wysmarowanie naczynia
    1 duża cebula
    190g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    350g śmietany 18%
    cukier

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy.
    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
    Obieramy i kroimy w kostkę.
    Mieszamy z makaronem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Pierś z kurczaka myjemy, osuszany ręcznikiem kuchennym.
    Następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
    Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem,
    papryką, bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi.
    Przesmażone mięso dodajemy do makaronu połączonego z jajkami.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Przekładamy makaron z mięsem i jajkami.
    Na maśle podduszamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Następnie śmietanę łączymy z mąką, mieszamy i dodajemy
    do przecieru. Wszystko razem gotujemy.
    Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem  (ja dałam 1/2 łyżeczki),
    solą i pieprzem.
    Sosem polewamy wierzch zapiekanki.
    Posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez około 20 minut.
    Najlepiej jest pilnować i wyciągnąć zapiekankę gdy ser się zrumieni.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Bułeczki maślane z rodzynkami

    Bułeczki maślane idealne nie tylko na śniadanie. Pyszne rozpływające się w ustach. Składniki : 900g mąki pszennej 100g drożdży 1,5...

    Zamknij