Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Makaron zapiekany

  • Makaron zapiekany
    W naszej rodzinie uwielbiamy makarony , często goszczą na naszym stole.

    Składniki:

    Podana ilość składników starcza na 2 naczynia żaroodporne ( ok.6 osób)

    • makaron op 400g ( u mnie kokardki) ,
    • podwójna pierś z kurczaka ,
    • starty żółty ser 25 dag ,
    • pieczarki 0,5 kg ,
    • 2 duże cebule ,
    • 2 żółtka ,
    • 1,5 szkl. śmietany 18% ,
    • przyprawa do gyrosa ,
    • sól ,
    • pieprz ,
    • bazylia ,
    • masło do wysmarowania naczynia ,
    • olej 1 łyżka

    Sposób przygotowania :

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Cebulkę obieramy ,kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
    Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w paski dodajemy do cebulki podduszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebulka i pieczarki będą podduszone odcedzamy.
    Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
    Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa ( ew. ulubionymi przyprawami ).
    Makaron, pieczarki z cebulką oraz pierś z kurczaka mieszamy i przekładamy
    do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ( u mnie były to 2 naczynia).
    W blenderze rozrabiamy śmietanę z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem.
    Gdy składniki będą dobrze rozrobione zalewamy nimi przygotowaną potrawę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach posypujemy wierzch potrawy.
    Ser można posypać bazylią.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C do momentu zarumienienia się sera.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *