Makaron zapiekany
W naszej rodzinie uwielbiamy makarony , często goszczą na naszym stole.
Składniki:
Podana ilość składników starcza na 2 naczynia żaroodporne ( ok.6 osób)
- makaron op 400g ( u mnie kokardki) ,
- podwójna pierś z kurczaka ,
- starty żółty ser 25 dag ,
- pieczarki 0,5 kg ,
- 2 duże cebule ,
- 2 żółtka ,
- 1,5 szkl. śmietany 18% ,
- przyprawa do gyrosa ,
- sól ,
- pieprz ,
- bazylia ,
- masło do wysmarowania naczynia ,
- olej 1 łyżka
Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulkę obieramy ,kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w paski dodajemy do cebulki podduszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebulka i pieczarki będą podduszone odcedzamy.
Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa ( ew. ulubionymi przyprawami ).
Makaron, pieczarki z cebulką oraz pierś z kurczaka mieszamy i przekładamy
do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ( u mnie były to 2 naczynia).
W blenderze rozrabiamy śmietanę z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy składniki będą dobrze rozrobione zalewamy nimi przygotowaną potrawę.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach posypujemy wierzch potrawy.
Ser można posypać bazylią.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C do momentu zarumienienia się sera.
Dodaj komentarz