Makaron ze szpinakiem i fetą
Wiosna słoneczna i zielona, aura powoli nas rozpieszcza weekend już za chwil kilka rozpoczniemy.
Nasze myśli odbiegają od spraw związanych z pracą, skupiamy się na chwilach wolnych, beztroskich.
Chcemy jak najwięcej czasu spędzić na dworze, łapiąc pierwsze promyczki słońca.
Chcąc zaoszczędzić czasu staramy się przygotować coś smacznego, wiosennego i niewymagającego
ogromu czasu przygotowania. Żyjąc w biegu nie skupiamy się na tym, co ważne na naszym zdrowiu.
Warto wykorzystać czas choćby w weekend i przygotować posiłek który będzie jak odpowiednik wiosny,
zielony i radosny. Na tę chwilę polecam Wam Makaron ze szpinakiem i fetą.
Składniki :
1 op. makaronu penne rigate bezglutenowego (użyłam firmy Barilla)
1 op. szpinaku rozdrobnionego
270g sera feta
kilka pomidorków koktajlowych
70g masła
pieprz
kilka ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wodzy według przepisu na opakowaniu.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
Czosnek obieramy i kroimy według uznania.
Masło rozpuszczamy.
Dorzucamy czosnek szklimy.
Następnie dokładamy szpinak.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Czekamy aż odparuje.
Studzimy i blendujemy z oliwą z oliwek.
Makaron łączymy ze szpinakiem i pokruszonym serem feta (150g).
Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Wierzch posypujemy pozostałym serem feta.
Na bokach układamy umyte, osuszone i pokrojone na połówki pomidorki.
Smacznego
Wartym zaznaczenia w przepisie jest fakt, że marka Barilla wprowadza do sprzedaży nową linię makaronów bezglutenowych niezwykle ważnych dla osób z nietolerancją glutenu. Znak ten poświadcza na opakowaniu przekreślony kłos dając 100% gwarancję. Polecam serdecznie do zapoznania się z nowościami marki.
Dodaj komentarz